Turizam: Valamar Riviera d.d.

Profil kompanije

Valamar Riviera dioničko društvo za turizam, sa sjedištem u Poreču, na adresi Stancija Kaligari 1, vodeća je hrvatska turistička kompanija koja upravlja hotelima, ljetovalištima i kamping ljetovalištima u poznatim turističkim destinacijama - u Istri, na otocima Krku, Rabu i Hvaru, u Makarskoj i Dubrovniku te u Obertauernu u Austriji.


U 37 hotela i ljetovališta i 15 kamping ljetovališta s kapacitetom od oko 21.000 smještajnih jedinica Valamar može dnevno smjestiti oko 58.000 gostiju s ciljem pružanja njihova nezaboravnog odmora i autentičnog doživljaja. Strategija kompanije počiva na načelima ulaganja u turističku ponudu visoke dodane vrijednosti, razvoja talenata, inovativnih usluga i razvoja destinacija kao glavnih pokretača rasta i održavatelja kontinuiteta poslovanja. 

Valamar je lider u inovativnom upravljanju odmorišnim turizmom, partner i pokretač razvoja u destinacijama koji odgovornim i održivim turističkim poslovanjem kontinuirano stvara novu vrijednost. S obzirom na to da je dugogodišnja otvorena i partnerska komunikacija s ključnim dionicima jedan od temelja uspjeha Valamara, na razini kompanije usvojene su politike koje osiguravaju nastavak bivanja u samom vrhu hrvatskog ugostiteljstva po kvaliteti usluge, zadovoljstvu gostiju i drugih korisnika, uvažavanju interesa zaposlenika, kompanije, lokalne zajednice te očuvanju okoliša i upravljanju resursima.

Valamar Riviera d.d. je ponosna na svoja upravljačka znanja u turizmu te ima sklopljene dugoročne ugovore o upravljanju smještajnim kapacitetima s nekoliko turističkih društava (Imperial Riviera, Helios Faros i Valamar A), u kojima drži i manjinske vlasničke pozicije. Konsolidirani poslovni prihod Valamara u 2022. godini iznosio je 325 milijuna eura, a broj ukupnih zaposlenika Grupe u ljetnim mjesecima gotovo 7.500 (od čega 2.400 stalnih). S uloženih 850 milijuna eura u posljednjih 19 godina, Valamar je jedan od vodećih hrvatskih i regionalnih investitora u turizmu. 

Razlozi i ciljevi za uvrštenje na burzu

Dionice Valamar Riviere d.d. uvrštene su na Službeno tržište Zagrebačke burze 17. prosinca 2014. godine. Postignuti benefiti za dioničare i Društvo su mnogostruki, a dioničari su dobili mogućnost transparentnog tržišnog vrednovanja svoje imovine uz značajno poboljšanje likvidnosti i smanjenje transakcijskih troškova. Sama dioničarska struktura je diversificirana te internacionalizirana.

Društvo je, pored pozitivnog utjecaja na imidž, dobilo i novu mogućnost financiranja tj. efikasnog prikupljanja svježeg kapitala putem Burze. Uvrštenje je također omogućilo i znatnija direkta ulaganja u Društvo od strane mirovinskih fondova koji su već godinama prepoznatljivi strateški partneri Valamara. Ulazak mirovinskih fondova u vlasničku strukturu Valamara i povezanih društava bitno je doprinio rastu poslovanja te novim značajnim investicijama u smještajne objekte i inovativne usluge.

Valamar je 2019. godine prešao u kotaciju Vodećeg tržišta, što je dodatno pospješilo razinu transparentnosti i usvajanje najboljih načela korporativnog upravljanja. Društvo vlastitim dionicama nagrađuje menadžment i zaposlenike, što pozivno utječe na njihovu motiviranost te bolje rezultate Društva. 

Valamar Riviera je višestruko nagrađivana dionica u nekoliko kategorija te je uvijek u samom vrhu likvidnosti na Zagrebačkoj burzi. Društvo ima preko 20.000 dioničara, transparentnu i redovitu komunikaciju s investicijskom zajednicom te stabilnu dividendu. Krajem kolovoza 2023. godine tržišna kapitalizacija Društva iznosi preko 540 milijuna eura.

Održivost

Valamarova misija održivosti je postići ugljičnu neutralnost u prvom i drugom opsegu do 2025.g. i uložiti 50 milijuna eura u destinacije i društveni učinak. Valamar je razvio Strategiju održivosti koja se fokusira na šest strateških inicijativa za postizanje ESG ciljeva do 2025. godine i pozicioniranje Valamara kao lidera održivosti među europskim hotelijersko-turističkim kompanijama. ESG strategija uključuje cjelokupni Valamarov lanac vrijednosti, od dobavljača, zaposlenika i operacija do gostiju i destinacija. Valamar je predan održivom korištenju prirodnih resursa i pozitivnom utjecaju na destinacije i društvo u kojima posluje.

U razdoblju od 2015. do 2022. godine Valamar je smanjio svoj ugljični otisak za 70%, a u 2025. godini planira postati ugljično neutralna kompanija u prvom i drugom opsegu. Postignuti rezultati zamijećeni su i na globalnoj razini te je Financial Times prepoznao Valamar kao jednog od klimatskih lidera u Europi u 2022. godini.

Smanjivanje emisija stakleničkih plinova je jedan od 12 ESG ciljeva definiranih ESG strategijom. Valamar kontinuirano smanjuje ugljični otisak zamjenom fosilnih goriva s električnom energijom iz obnovljivih izvora, ugradnjom toplinskih pumpi i drugim mjerama energetske učinkovitosti. Izgradnjom fotonaponskih elektrana na turističkim objektima u suradnji sa E.ON-om pokrilo se 6% ukupnih potreba Valamara za električnom energijom. Valamar je izmjerio emisije stakleničkih plinova trećeg opsega za 2022.godinu i definirao mjere za postizanje ugljične neutralnosti u opsegu 1 i 2 do 2025. godine.

Valamar, koji ove godine obilježava 70 godina postojanja, podupire lokalne zajednice u kojima posluje brojnim humanitarnim akcijama i donacijama, te na društveno odgovoran i održiv način ulaže u zaposlenike, proizvode, destinacije i lokalnu zajednicu.  Valamar je pristupio UN Global Compactu, najvećoj svjetskoj inicijativi za održivi razvoj i korporativnu održivost koja ima više od 15.000 članica u 162 države i 69 lokalnih mreža diljem svijeta. 

RIVP   Dionice Valamar Riviera d.d.

Internet stranice izdavatelja

Više izdavatelja u turističkom sektoru: