Izdavatelji: Alternativne mogućnosti prikupljanja kapitala

Progress

Progress tržište je multilateralna trgovinska platforma u Hrvatskoj i Sloveniji, kojom upravlja Zagrebačka burza d.d., a namijenjena je malim i srednjim poduzećima te je jedno od prvih rastućih tržišta za mala i srednja poduzeća koje je kao takvo registrirano u Europi.

Osnovna značajka Progress tržišta niži su zahtjevi transparentnosti koji se postavljaju pred izdavatelje u odnosu na uređeno tržište. Europska unija upravo tržišta poput Progressa vidi kao poželjan model financiranja malih i srednjih poduzeća kroz manje restriktivan pravni okvir ne bi li im se tim putem omogućio lakši pristup kapitalu potrebnom za rast i razvoj.

Progress tržište dio je razvojno orijentirane strategije Zagrebačke burze kojoj je cilj stvoriti uvjete koji kompanijama u svim fazama rasta mogu osigurati kapital potreban za rast te na taj način doprinijeti stvaranju pozitivnog okruženja za poduzetnike, gospodarski rast i zaposlenost.

Funderbeam

Osnovan u rujnu 2016., Funderbeam South-East Europe d.o.o. društvo je sa sjedištem u Zagrebu, u kojem Zagrebačka burza ima 20%-tni udio. Osnovano je u partnerstvu s Funderbeamom iz Estonije, a poduprto od strane Europske banke za obnovu i razvoj kroz njihov Shareholders Special Fund.

Funderbeam je crowdfunding platforma za startup kompanije te mala i srednja poduzeća na kojoj ulagatelji odmah nakon inicijalne faze ulaganja mogu trgovati svojim udjelima, a zahvaljujući inovativnom sustavu temeljenom na blockchain tehnologiji