Nagrade Zagrebačke burze: Nagrade Zagrebačke burze 2023

U Zagrebu je već dvanaestu godinu za redom održana svečana dodjela Nagrada Zagrebačke burze.

Odbor za Nagrade Zagrebačke burze odlučio je o nagradama u ukupno sedam kategorija, razmatrajući objektivne, statističke kriterije, ali i ukupan doprinos edukaciji i razvoju domaćeg tržišta kapitala: 1. Dionica s najvećim prometom; 2. Dionica s najvećim porastom cijene; 3. Dionica s najvećim porastom prometa; 4. Član godine; 5. Nagrada Akademije Zagrebačke burze za doprinos edukaciji o tržištu kapitala; 6. Nagrada za doprinos razvoju tržišta kapitala; i 7. Dionica godine prema izboru javnosti.

Uzvanicima  i nagrađenima uvodnim riječima i pozdravom obratili su se gđa Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze, g. Jurica Jednačak, član Upravnog vijeća Hanfe, te Ministar financija Marko Primorac.

Predsjednica Uprave Podravke, gđa. Martina Dalić u ime Društva preuzela je nagradu za čak dvije kategorije, za Dionicu s najvećim prometom te Dionicu godine prema izboru javnosti. Podravka će 2023. pamtiti po mnogo dobrih stvari, iako su okolnosti u kojima smo radili i dalje bile nestabilne i izazovne. Nastavili smo snažan investicijski ciklus, implementirali nove strategije u naše poslovanje te kontinuirano radili na poboljšanju materijalnih prava naših zaposlenika. Dokaz da smo na pravome putu svakako je i povijesno rekordna vrijednost naše dionice pa tako i kompanije u cjelini, na što smo itekako ponosni. Izuzetno nam je drago što je investicijska javnost Podravku prepoznala kao kompaniju u koju vrijedi ulagati i što je baš naša dionica izazvala najveći interes ulagatelja. To nam daje samo još dodatni vjetar u leđa u periodu koji je pred nama te im ovim putem zahvaljujem. Na koncu - hvala zaposlenicima, bez čijeg doprinosa ne bi bilo i odličnih rezultata i postizanja naših zajedničkih ciljeva, izjavila je tim povodom gđa Dalić.

 
HPB d.d. proglašena je Dionicom s najvećim porastom cijene: „Nagrada Zagrebačke burze Hrvatskoj poštanskoj banci za Dionicu s najvećim porastom cijene rezultat je pouzdanja investitora nastavno na izrazito dobre poslovne i financijske rezultate koje smo ostvarili prethodnih i ove 2023. godine, a što se reflektira u povećanju tržišne kapitalizacije u ovoj godini. Zahvaljujem dioničarima i investicijskoj javnosti na povjerenju u našu dugoročnu strategiju rasta te sam u potpunosti uvjeren da ćemo nastaviti s uspjesima i u budućnosti.“, istaknuo je g. Marko Badurina, predsjednik Uprave Hrvatske poštanske banke.

Ovogodišnji dobitnik nagrade za Dionicu s najvećim porastom prometa je Span d.d., koju je preuzeo predsjednik Uprave g. Nikola Dujmović: Ponosan sam što Spanova dionica ostvaruje dobre rezultate. Od početka nam je želja bila da se našom dionicom što više trguje, a ova nagrada u kategoriji dionice s najvećim porastom prometa potvrđuje da u tome i uspijevamo. Drago mi je da interes za našom dionicom ne jenjava, da smo i dalje zanimljivi ulagačima. Nastavit ćemo razvijati kvalitetne i transparentne odnose sa svim našim dioničarima, a kojih je danas više od 2 tisuće.

Interkapital vrijednosni papiri d.o.o. i ove su godine dobitnik nagrade za Člana godine, koja je uručena g. Matku Maraviću, predsjedniku Uprave: Nagrada za Člana godine potvrđuje ispravnost naše strategije konstante promocije domaćeg tržišta kapitala, kvalitetu naše usluge i predanost svih naših zaposlenika. Posebno nas veseli uvrštenje novih atraktivnih ETF-ova na Zagrebačku burzu kao i njihovi ostvareni prinosi, a koji su bili iznad velike većine europskih i svjetskih burzi. Nadamo se da će se ovaj trend nastaviti i u 2024. godini.

U sklopu svečanosti dodjele Nagrada Zagrebačke burze i ove godine dodijeljena je PwC-ova Nagrada za građenje povjerenja javnosti (engl. Building Public Trust Award - BPTA), koja se dodjeljuje od 2018. Cilj je nagrade prepoznati i nagraditi društva koja se ističu jasnoćom i transparentnošću izvještavanja prema svojim dionicima. PwC Hrvatska s ponosom nastavlja tradiciju dodjeljivanja nagrade za izgradnju povjerenja, koju u suradnji sa Zagrebačkom burzom dodjeljujemo od 2018. godine. Ovom nagradom odajemo priznanje društvu na burzi koje se istaknulo kao primjer otvorene komunikacije sa svojim dionicima. Ovogodišnju nagradu dodijelili smo društvu Valamar d.d. Kroz godine, nagrada je postala simbol prepoznavanja iznimnih napora društava u osiguravanju jasnosti, transparentnosti izvještavanja, te poštivanju principa održivosti. Također, posebno priznanje ove godine dodjeljujemo društvu koje je postiglo najveći napredak u transparentnom izvještavanju, čime doprinose izgradnji snažnih i dugoročnih odnosa s dionicima - HPB d.d., izjavio je Slaven Kartelo, član uprave PricewaterhouseCoopers Savjetovanje.

Nagradu Akademije Zagrebačke burze za doprinos edukaciji o tržištu kapitala primila je prof. dr. sc. Edita Čulinović-Herc, predstojnica Katedre za trgovačko pravo i pravo društava Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, istaknuvši: Zahvaljujem se na ovoj iznimnoj nagradi koju mi je dodijelila Akademija Zagrebačke burze. Želim istaknuti da je u moja osobna postignuća uključeno mnogo kolegica i kolega, kako članova katedre i zavoda, tako i članova projektnih timova, kojima se ovom prilikom svima zahvaljujem na sinergijskom efektu. Sve te aktivnosti, bilo da se radi o organiziranju konferencija, pisanju radova, predavanjima, uživaju snažnu institucijsku potporu Pravnog fakulteta u Rijeci. Ova nagrada je svakako veliki poticaj daljnjem znanstvenom i nastavnom djelovanju u tom smjeru. Sustavno i budno pratiti promjene u europskom zakonodavstvu, predlagati rješenja za hrvatsko pravo, odgajati nove generacije studenata u duhu kulture ulaganja u tržište kapitala te razmjenjivati iskustvo i biti spreman učiti od pravnih i financijskih stručnjaka iz prakse.

Dodjelu nagrada zaključio je Ministar financija dr. sc. Marko Primorac preuzevši nagradu za doprinos razvoju tržišta kapitala u ime Ministarstva financija, izrazivši veliko zadovoljstvo što je Zagrebačka burza prepoznala napore Ministarstva usmjerene širenju investicijskih mogućnosti za građane. Posebno je istaknuo velik broj novih investitora koji su se prvi puta uključili na tržište kapitala zahvaljujući upravo obveznicama i trezorskim zapisima koje je izdalo Ministarstvo financija, a takvih je investitora bilo više od 27000. 

Kada smo utemeljili Nagrade Zagrebačke burze 2012., htjeli smo ojačati prepoznatljivosti tržišta kapitala i njegovih aktivnih sudionika među financijskom i općom javnosti. Kroz godine ovo je događanje postalo lijepa tradicija i poticaj izvrsnosti. Na našem tržištu postoje kvalitetne investicijske priče, projekti i pojedinci te nam je drago da ovim događanjem dajemo doprinos njihovoj većoj vidljivosti, zaključila je dodjelu predsjednica Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić, čestitavši svim nagrađenima.

 

 
Kategorija: Dobitnik:
Dionica s najvećim prometom Podravka
Dionica s najvećim porastom cijene HPB
Dionica s najvećim porastom prometa SPAN
Član godine Interkapital vrijednosni papiri
PwC Nagrada za građenje povjerenja javnosti Valamar Riviera
PwC Nagrada za građenje povjerenja javnosti - posebno priznanje HPB
Nagrada Akademije Zagrebačke burze za doprinos edukaciji o tržištu kapitala prof. dr. sc. Edita Čulinović-Herc
Nagrada za doprinos razvoju tržišta kapitala Ministarstvo financija
Dionica godine prema izboru javnosti Podravka