Nagrade Zagrebačke burze: Nagrade Zagrebačke burze 2018

12. prosinca 2018. - U Zagrebu su svečano dodijeljene Nagrade Zagrebačke burze.
 
Odbor za Nagrade Zagrebačke burze odlučio je o nagradama u ukupno sedam kategorija, razmatrajući objektivne, statističke kriterije, ali i ukupan doprinos edukaciji i razvoju domaćeg tržišta kapitala:
1. Dionica s najvećim prometom; 2. Dionica s najvećim porastom cijene; 3. Dionica s najvećim porastom prometa; 4. Član godine; 5. Nagrada Akademije Zagrebačke burze za izuzetan doprinos edukaciji o tržištu kapitala; 6. Nagrada za izuzetan doprinos razvoju tržišta kapitala; i 7. Dionica godine prema izboru javnosti.
 
Uzvanike i nagrađene pozdravila je Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze, izrazivši zadovoljstvo što je ova dodjela nagrada postala tradicionalno događanje kojem je cilj kontinuirano identificirati i nagrađivati pozitivne primjere na našem tržištu.
Uvodnim riječima uzvanicima su se obratili i Zdravko Zrinušić, državni tajnik Ministarstva financija, te Mario Antonić, državni tajnik Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, kao i predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga dr. Ante Žigman, koji je u uvodnom govoru istaknuo: U 2018. godini tržište je osjetilo posljedice stresnih uvjeta koji su se događali u prethodnoj godini, no i u takvim uvjetima isprofilirali su se vrijednosni papiri zanimljivi ulagateljima. Određeni izdavatelji ostvarili su dobre, ako ne i odlične poslovne rezultate, što je u konačnici rezultiralo i povećanjem prometa i vrijednosti njihovih financijskih instrumenata uvrštenih na burzi. I što je važno naglasiti, izdavatelji s dobrim korporativnim upravljanjem, dobrim odnosima s investitorima te pravovremenim, točnim i kvalitetnim objavama svojih informacija uvijek su bili i bit će u fokusu ulagačke aktivnosti. Stoga i Hanfa, kao regulator i nadzorno tijelo, poseban naglasak stavlja na transparentnost informacija i korporativno upravljanje izdavatelja. Dodatan potencijal tržištu kapitala zasigurno bi dao i razvoj posttrading tržišne infrastrukture u vidu dobivanja potrebnih licenci, koje također vrijede za cijelo EU tržište, ali i uvrštenja novih izdavatelja na burzu, primjerice državnih poduzeća. Sve navedeno utjecalo bi na vraćanje povjerenja tržištu kapitala na čijem razvoju trebaju raditi svi njegovi sudionici.
 
U kategoriji Dionice s najvećim prometom nagradu je u ime Valamar Riviere d.d. preuzeo Filip Močibob, voditelj Financija i Odnosa s investitorima: Veliko mi je zadovoljstvo primiti ovu nagradu za koju smatram da je odličan pokazatelj Valamarove konzistentne izvrsnosti u poslovanju i komunikaciji. Naši dionici prepoznaju nas kao lidera u stvaranju nove vrijednosti i postavljanju visokih standarda u transparentnosti izvještavanja. Hvala vam na nagradi za Dionicu s najvećim prometom, uvjeren sam da i dalje nastavljamo u smjeru jedne vodećih dionica na hrvatskom tržištu kapitala i to stvaranjem dodatne likvidnosti te uključivanjem novih potencijalnih ulagača kroz razne susrete, prezentacije i konferencije za investitore.
 
U ime Atlantic Grupe d.d., čija je dionica ostvarila najveći porast cijene, nagradu je preuzeo Zoran Stanković, potpredsjednik za Financije: Atlantic Grupa je danas već veteran hrvatskog tržišta kapitala, kao i pionir u korištenju različitih mehanizama financiranja rasta, a konačno i uvrštenja u Vodeće tržište Zagrebačke Burze. Kvalitetno upravljanje i transparentnost u odnosima s investitorima Burza je već više puta prepoznala i nagradila, a posebno nas veseli činjenica da uspješno poslovanje tržište honorira i na vrlo mjerljiv i opipljiv način, o čemu svjedoči i Nagrada Zagrebačke burze u kategoriji "Dionica s najvećim porastom cijene". Nadamo se kako ovo reflektira i napredak u razvoja tržišta u cijelosti, koje će nastaviti nagrađivati strategiju, kvalitetu procesa i rezultate. 
 
Dionica Maistre d.d. dobitnik je u kategoriji Dionica s najvećim porastom prometa.

 

 
Interkapital vrijednosni papiri d.o.o. i ove su godine dobitnik nagrade za Člana godine, koja je uručena g. Matku Maraviću, predsjedniku Uprave: I ove godine nam je iznimna čast primiti nagradu Zagrebačke burze za Člana godine. Vjerujemo da ova nagrada potvrđuje ispravnost naše strategije konstantne promocije domaćeg tržišta kapitala, kvalitetu naše usluge i predanost svih naših zaposlenika. Ova godina je donijela relativno negativan sentiment na domaćem dioničkom tržištu te stoga svi zajedno moramo uložiti dodatne napore za vraćanje povjerenja i pronalazak novih investitora u hrvatsko tržište kapitala. Mi ćemo se truditi i dalje biti predvodnici razvoja, ali smo sigurni da će nam se pridružiti i ostatak zajednice.
 

Nagrada za doprinos razvoju tržišta kapitala pripala je Miodragu Šajatoviću, glavnom uredniku tjednika LIder. Preuzimajući nagradu, istaknuo je: Zahvaljujem na dodjeli ovogodišnje nagrade Zagrebačke burze za doprinos razvoju tržišta kapitala u Hrvatskoj. Bio sam 1991. nazočan prvoj transakciji obnovljene Zagrebačke burze, pisao sam i kolumne kojima su povodi bili događanja na tržištu kapitala. Ipak, želim naglasiti da su za ovu nagradu najviše zaslužni brojni novinari. Oni koji su  tijekom proteklih 30 godina, u redakcijama gdje sam bio urednik (Poslovni svijet Večernjeg lista, Poslovni tjednik, Poslovni dnevnik i konačno, od 2005. Lider), znalački pisali o događanjima na burzi i tržištu kapitala u širem smislu.
Vjerujem da tržištu kapitala u Hrvatskoj slijede uzbudljiva vremena i da će brojni domaći poduzetnici, sada kad su ušli u godine kada trebaju odlučiti o novoj fazi u životu tvrtki koje su stvorili i razvijali, izabrati uređeno tržište da na njemu pronađu nove suvlasnike ili  investitore. Mi u Lideru rado ćemo se, medijskom potporom, pridružiti tim  nastojanjima.

 
Robi Špoljarić, predsjednik studentske udruge eSTUDENT, primio je nagradu Akademije Zagrebačke burze za doprinos edukaciji o tržištu kapitala. eSTUDENT svake godine ostvaruje sve veći napredak u povezivanju akademske i gospodarske zajednice te nastojimo utjecati na edukaciju kako studenata, tako i šire javnosti. Smatramo kako se svaki napredak temelji na edukaciji i znanju te upravo zato održavamo različite projekte kojima pokušavamo pokrenuti pozitivne promjene u zajednici.
 
Iznimna mi je čast već sedmi put zaredom držati u rukama ovo vrijedno priznanje. Očekivanja poslovnih rezultata za ovu godinu veća su od prošlogodišnjih, godine koja je također bila rekordna za Valamar. Valamar i dalje raste – ove godine realizirali smo akviziciju Hotela Makarska d.d., a i napravili prvi korak u internacionalizaciji našeg poslovanja kupnjom hotela u Austriji. Rastao je i broj zaposlenika do brojke od čak 6.600, povećali smo plaće više od 11%, uveli minimalna neto primanja od 5.000 kuna, a u posljednje tri godine otvorili 2300 novih radnih mjesta. Smatram da smo postavili dobre temelje za nastavak ulaganja u rast i razvoj našeg poslovanja. I ponosan sam što ulagači prepoznaju Valamarov potencijal i što nas već sedma nagrada za Dionicu godine vjerno prati na putu ostvarenja naše poslovne vizije, osobito u godini kada smo obilježili i 65. godišnjicu poslovanja, rekao je g. Marko Čižmek, član Uprave Valamar Riviere, prilikom preuzimanja nagrade za Dionicu godine prema izboru javnosti.
 
U sklopu svečanosti dodjele Nagrada Zagrebačke burze prvi je put dodijeljena PwC-ova Nagrada za građenje povjerenja javnosti (engl. Building Public Trust Award - BPTA).
PwC Hrvatska, zajedno s predstavnicima Zagrebačke burze, pokrenuli su inicijativu za dodjeljivanje ove nagrade vodećem društvu za otvorenost komunikacije sa svojim dionicima. Cilj je nagrade prepoznati i nagraditi društva koja se diversificiraju kroz jasnoću i transparentnost izvještavanja prema svojim dionicima (dioničare, investitore, banke, regulatore i dr.). Kategorije koje su ocjenjivane su bile napredak, web stranice, strategija, informacije o rizicima, financijske informacije i korporativno upravljanje, a izabrane su na temelju važnosti i relevantnosti za sve dionike Zagrebačke burze. Ocijenjeno je više aspekata unutar svake kategorije, ovisno o tome jesu li objavljene tražene informacije te je li informacija objavljena transparentno ili su objavljene samo osnovne informacije.
Nagrada je dodijeljena društvu AD Plastik d.d., a preuzeo ju je Marinko Došen, predsjednik Uprave.   
PwC Hrvatska, u suradnji sa Zagrebačkom burzom s velikim ponosom i radošću ove će godine po prvi put dodijeliti Nagradu za izgradnju povjerenja javnosti društvu s najvećom transparentnošću informacija prema svojim dioničarima. Želja je PwC-a u Hrvatskoj ovom nagradom doprinijeti još kvalitetnijem i otvorenijem izvještavanju i komuniciranju, a istovremeno potaknuti gospodarske subjekte koji posluju u Republici Hrvatskoj na odgovorno korporativno ponašanje, izjavila je Tamara Maćašović, članica Uprave PwC Hrvatska i članica ocjenjivačke komisije.
 
Događanje je zaključila predsjednica Uprave Zagrebačke burze gđa Ivana Gažić, uputivši čestitke svima nagrađenima.
 
Dionica s najvećim prometom Valamar Riviera d.d.
Dionica s najvećim porastom cijene Atlantic Grupa d.d.
Dionica s najvećim porastom prometa Maistra d.d.
Član godine Interkapital vrijednosni papiri d.o.o.
Nagrada Akademije Zagrebačke burze za doprinos edukaciji o tržištu kapitala eStudent
Nagrada za doprinos razvoju tržišta kapitala Miodrag Šajatović.
Dionica godine prema izboru javnosti Valamar Riviera d.d.
PwC-ova Nagrada za građenje povjerenja javnosti AD Plastik d.d.