Nagrade Zagrebačke burze: Nagrade Zagrebačke burze 2019

12. prosinca 2019. - U Zagrebu su svečano dodijeljene Nagrade Zagrebačke burze.
 
Odbor za Nagrade Zagrebačke burze odlučio je o nagradama u ukupno sedam kategorija, razmatrajući objektivne, statističke kriterije, ali i ukupan doprinos edukaciji i razvoju domaćeg tržišta kapitala:
1. Dionica s najvećim prometom; 2. Dionica s najvećim porastom cijene; 3. Dionica s najvećim porastom prometa; 4. Član godine; 5. Nagrada Akademije Zagrebačke burze za izuzetan doprinos edukaciji o tržištu kapitala; 6. Nagrada za izuzetan doprinos razvoju tržišta kapitala; i 7. Dionica godine prema izboru javnosti.
 
Uzvanike i nagrađene pozdravila je Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze, izrazivši zadovoljstvo što je ova dodjela nagrada postala tradicionalno događanje kojem je cilj kontinuirano identificirati i nagrađivati pozitivne primjere na našem tržištu.
Uvodnim riječima uzvanicima su se obratili i Darko Horvat, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, te dr. sc. Ante Žigman, predsjednik Upravnog vijeća HANFE.
 

 
Prokuristica kompanije Kraš d.d., Marica Vidaković, u ime Kraša d.d.preuzela je nagradu u čak tri kategorije, i to redom: Dionica s najvećim prometom, Dionica s najvećim porastom cijene i Dionica s najvećim porastom prometa.
 
U ime Atlantic Grupe d.d., nagradu za doprinos razvoju tržišta kapitala preuzeo je Zoran Stanković, potpredsjednik za Financije: S ponosom primamo priznanje za doprinos tržištu kapitala, koje Atlantic Grupa razvija od svojih početaka progresivnim korištenjem široke palete financijskih instrumenata u funkciji rasta. Oduvijek, a osobito nakon inicijalne javne ponude dionica 2007. godine, Atlantic postavlja najviše standarde poslovanja i izvještavanja. Naša nastojanja u razvoju korporativnog upravljanja i transparentnosti još smo jednom potvrdili kao prvi izdavatelj na vodećem tržištu Zagrebačke burze, čime smo željeli investicijskoj zajednici omogućiti najvišu razinu informacija potrebnih za donošenje investicijskih odluka, ali i dati pozitivan primjer drugim hrvatskim kompanijama. Jedna smo od rijetkih kompanija čija cijena dionice od IPO-a do danas bilježi rast, koji je Burza već prepoznala i nagradila. Izuzetno nam je drago da i cjelokupna investicijska zajednica prepoznaje naše kontinuirane napore te ćemo i dalje redovito, jasno i transparentno komunicirati s našim dioničarima, burzom, regulatorom i svim ostalim dionicima na tržištu kapitala.  
 
Interkapital vrijednosni papiri d.o.o. i ove su godine dobitnik nagrade za Člana godine, koja je uručena Matku Maraviću, predsjedniku Uprave: I ove godine nam je iznimna čast primiti nagradu Zagrebačke burze za člana godine. Vjerujemo da ova nagrada potvrđuje ispravnost naše strategije konstantne promocije domaćeg tržišta kapitala, kvalitetu naše usluge i predanost svih naših zaposlenika. Ova godina je donijela vrlo pozitivan sentiment na domaćem dioničkom tržištu sa aspekta rasta dioničkih indeksa kao i povećane likvidnosti. Vjerujemo da će se pozitivni trendovi nastaviti i u narednoj godini te da će Zagrebačka burza biti u sve većem fokusu kako domaćih tako i inozemnih ulagatelja. Mi ćemo se truditi i dalje biti predvodnici razvoja, ali smo sigurni da će nam se pridružiti i ostatak zajednice.
 
Ove godine dodijeljeno je posebno priznanje u kategoriji Člana burze društvu Hita-vrijednosnice d.d. za kontinuirano članstvo na Burzi od njenih samih početaka. Priznanje je preuzeo g. Ivan Tadin, predsjednik Uprave Hita vrijednosnica: Zahvaljujem se Zagrebačkoj burzi na prepoznavanju važnosti investicijskih društava u razvoju tržišta kapitala te dodijeljenom posebnom priznanju. Zahvalio bi se zaposlenicima i klijentima koji su sve ovo vrijeme imali povjerenja u nas i prepoznali našu kvalitetu. Unatoč teškim i izazovnim okolnostima kroz koje smo prolazili u ovih 25 godina rada osobito mi je zadovoljstvo što smo HITA-VRIJEDNOSNICE i ja osobno svojim aktivnim radom doprinijeli današnjem tržištu kapitala koje je po svim standardima kvalitete usporedivo s najrazvijenijim tržištima kapitala u Europi.
 

 
Nagradu za Dionicu godine prema izboru javnosti, u ime AD Plastika preuzeo je Josip Divić, direktor financija: Iznimna mi je čast i zadovoljstvo primiti ovu nagradu i želim zahvaliti svima koji su glasali za nas. Prije svega želim naglasiti kako je ovo priznanje svim zaposlenicima AD Plastik Grupe. Ostvareni rezultati posljedica su zajedničkog truda svih naših zaposlenika. Ova nagrada veseli nas iz više razloga, a ponajprije jer dolazi od široke javnosti koja nas je prepoznala među iznimno jakom konkurencijom. Trudimo se i marljivo radimo što je prepoznato na tržištu, a unatoč rekordnim poslovnim prihodima ostvarenim prošle godine, očekujemo kako ćemo taj rezultat do kraja godine nadmašiti. Za nas je ovo bila vrlo intenzivna poslovna godina u kojoj su započele serijske proizvodnje velikih projekata, novog Twinga i Smarta, Clia 5 i Forda Puma. Uz to smo od početka godine ugovorili 215 milijuna eura novih poslova koji će nam omogućiti stabilno poslovanje i u budućnosti. Nagrada koju primamo potvrda je uspješnog rada i mogu samo obećati kako nas ona neće usporiti ili ulijeniti, dapače bit će nam samo dodatan poticaj da budemo još bolji.
 
U sklopu svečanosti dodjele Nagrada Zagrebačke burze i ove godine dodijeljena je PwC-ova Nagrada za građenje povjerenja javnosti (engl. Building Public Trust Award - BPTA). PwC Hrvatska i predstavnici Zagrebačke burze, pokrenuli su inicijativu za dodjeljivanje ove nagrade vodećem društvu za otvorenost komunikacije sa svojim dionicima prošle godine kada je prvi put ova nagrada dodijeljena društvu AD Plastik d.d.
 
Nagradu Akademije Zagrebačke burze za doprinos edukaciji o tržištu kapitala primio je g. Libor Weiser, istaknuvši: Izuzetno mi je zadovoljstvo primiti ovu nagradu Akademije Zagrebačke burze. Financijska pismenost danas je nedjeljivi dio opće pismenosti, a sudjelovati na tržištu kapitala gotovo je nemoguće bez adekvatne razine znanja. Uz Akademiju Burze od samih sam početaka rada i drago mi je što sam svojim angažmanom pridonio podizanju razine financijskih znanja na domaćem tržištu. Ova nagrada veliki mi je poticaj za daljnji rad te se veselim budućoj suradnji s Akademijom Zagrebačke burze.
 

Cilj je nagrade prepoznati i nagraditi društva koja se ističu jasnoćom i transparentnošću izvještavanja prema svojim dionicima (dioničarima, investitorima, bankama, regulatorima i drugima). Kategorije koje se ocjenjuju su napredak, web stranice, strategija, informacije o rizicima, financijske informacije i korporativno upravljanje, a izabrane su na temelju važnosti i relevantnosti za sve dionike Zagrebačke burze. Ocjenjuje se više aspekata unutar svake kategorije, ovisno o tome jesu li objavljene tražene informacije te je li informacija objavljena transparentno ili su objavljene samo osnovne informacije.
 

 
Nagradu za izgradnju povjerenja javnosti društvu s najvećom transparentnošću informacija prema svojim dioničarima PwC Hrvatska, u suradnji sa Zagrebačkom burzom ove je godine s velikim zadovoljstvom dodijelilo društvu Podravka d.d., dok ju je s ponosom preuzeo Siniša Latinović, direktor kontrolinga.
Prilikom uručenja nagrade Tamara Maćašović, članica Uprave PwC Hrvatska i članica ocjenjivačke komisije, istaknula je: Ovom nagradom želja je PwC-a u Hrvatskoj aktivno doprinositi izgradnji još kvalitetnijeg i otvorenijeg izvještavanja i komuniciranja kao i  nastaviti poticati gospodarske subjekte koji posluju u Republici Hrvatskoj na odgovorno korporativno ponašanje, odnosno odgovorno i kvalitetno informiranje javnosti s obzirom na količinu informacija koje su danas dostupne, a nisu uvijek korisne.
 
Dodjelu je zaključila Ivana Gažić, predsjednica Uprave Burze, čestitavši svima nagrađenima.
Dionica s najvećim prometom Kraš d.d.
Dionica s najvećim porastom cijene Kraš d.d.
Dionica s najvećim porastom prometa Kraš d.d.
Član godine Interkapital vrijednosni papiri d.o.o.
Nagrada Akademije Zagrebačke burze za doprinos edukaciji o tržištu kapitala Libor Weiser
Nagrada za doprinos razvoju tržišta kapitala Atlantic Grupa d.d.
Dionica godine prema izboru javnosti AD Plastik d.d.
PwC-ova Nagrada za građenje povjerenja javnosti Podravka d.d.