Novosti: „Zazvoni za ravnopravnost spolova“ na Zagrebačkoj burzi

08.03.2022. 11:02
Zagreb, 8. ožujka 2022. ‒ Zagrebačka burza i ove godine među više od 100 svjetskih burzi na kojima je simboličkim zvukom zvona označen početak trgovanja povodom Međunarodnog dana žena.

Predsjednici Uprave Zagrebačke burze Ivani Gažić u ovom virtualnom događanju pridružio se i Predrag Fred Matić, zastupnik u Europskom parlamentu te član Odbora za prava žena i rodnu ravnopravnost (FEMM). 

Tom prilikom odaslane su ključne poruke vezano uz položaj žena, posebice o ulozi koju poslovni i financijski sektor može imati u osnaživanju žena kao važnog globalnog cilja održivog razvoja.

Predrag Fred Matić kao jedan od problema naveo je podzastupljenost žena u donošenju poslovnih odluka, istaknuvši da prosjek od 30,6% žena u odborima tvrtki na razini EU ne reflektira europske vrijednosti i ne šalje dobru poruku.

Naglasio je da je područje rada prepoznato je kao vodeći problem u gotovo svim državama članicama Unije. 

Rodne uloge i stereotipi najviše utječu na sudjelovanju žena na tržištu rada, a brojke govore da je tijekom prvog zatvaranja 2020. milijun i pol žena diljem EU ostalo bez posla. Produbljenju neravnopravnosti na tržištu rada doprinijela je i činjenica da su žene u tim okolnostima preuzele i teret neplaćenog kućanskog rada, istaknuo je.

Žene u Hrvatskoj u prosjeku su 13% manje plaćene od muškaraca i imaju 21% nižu prosječnu mirovinu. Rodna neravnopravnost prožima gotovo sve društvene aspekte. Manja plaća, neravnopravnost na tržištu rada, rodno uvjetovano nasilje, nedostupnost medicinske skrbi i efekt staklenog stropa, stvari su s kojima se žene susreću svaki dan. S činjenicom da su žene još uvijek u sustavno nepovoljnijem položaju susreo sam se i kao izvjestitelj Europskog parlamenta na temu seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava žena. Uznemirujući podaci poput onoga da oko 45% izvedenih pobačaja nije sigurno a da je nesiguran pobačaj vodeći uzrok smrtnosti majki i morbiditeta potiču na sveobuhvatnu akciju i borbu za jednakopravnost. Rušenje sustavnih prepreka i omogućavanje jednakih uvjeta i mogućnosti za sve bez diskriminacija mora biti zajednička akcija danas za ravnopravnije sutra, zaključio je Predrag Fred Matić.

Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze, izjavila je: Izuzetno nam je zadovoljstvo što smo po peti put zaredom u društvu više od 90 svjetskih burzi koje simboličkim zvukom zvona otvaraju trgovanje povodom Međunarodnog dana žena. Gledajući kompanije uvrštene na Zagrebačku burzu, možemo reći da tu već godinama bilježimo tek minimalne pomake: prosjek udjela žena u upravama u petogodišnjem razdoblju iznosi 14%, a u nadzornim odborima 21%. Željene brojke dosegnula je tek Francuska, gdje je u upravnim odborima kompanija više od 40% žena, no taj je postotak dosegnut tek nakon uvođenja kvota za velike kompanije još 2011. godine.

Prema analizi McKinseya koja je obuhvatila i Hrvatsku, žene čine 52 posto ukupne populacije u sedam zemalja srednje i istočne Europe i više od 60 posto diplomanata. Ipak, istovremeno čine samo 45 posto radne snage, a samo 37 posto svih menadžera su žene. Samo 8 posto pozicija izvršnih direktora obnašaju žene, a 44 posto vodećih tvrtki u SEE regiji nema niti jednu ženu na izvršnoj poziciji. 
Istraživanje je pokazalo da bi pojačanje napora za zatvaranje jaza rodne neravnopravnosti u srednjoj i istočnoj Europi moglo „otključati“ čak 146 milijardi eura godišnjeg BDP-a do 2030. – što je povećanje od 8 posto u odnosu na scenarij u kojem se ništa ne bi mijenjalo u odnosu na trenutačnu situaciju.  
Više studija pokazalo je da adekvatan broj žena na izvršnim pozicijama smanjuje rizik poslovanja i poboljšava poslovne rezultate. Jedna od studija pokazala je da je promjena od sastava bez žena u korporativnom vodstvu (izvršni direktor, uprava i druge vodeće pozicije) do 30% žena korelirala s mogućim povećanjem profitabilnosti za tipično poduzeće od 15%


Hrvatska je 2021. imala 59,2 boda u Indeksu ravnopravnosti spolova koji je izračunao Europski institut za ravnopravnost spolova. Svake godine situacija je nešto bolja, ali još uvijek smo daleko od europskog prosjeka od 68 bodova. Prema ovom indeksu, rodne nejednakosti najizraženije su u domeni moći, koja mjeri rodnu ravnopravnost na pozicijama odlučivanja u političkoj, ekonomskoj i socijalnoj sferi

Ovim događanjem pozivamo na osnaživanje žena u poslovnom svijetu te posebno na što veću reprezentativnost žena na pozicijama donošenja ključnih odluka. Želimo potaknuti pozitivne promjene i sudjelovati u izgradnji inkluzivnog društva koje pruža jednake prilike svima, dodala je Ivana Gažić.

Osmu godinu za redom Ring the Bell for Gender Equality održan je u brojnim državama svijeta kako bi se skrenula pažnja na važnu ulogu poslovnog sektora u unaprjeđenju ravnopravnosti spolova, a u svrhu postizanja ciljeva održivog razvoja i podizanja svijesti o načelima osnaživanja žena. Globalni događaj organizira UN Global Compact s UN Women, Sustainable Stock Exchanges Initiative (UN SSE), Međunarodnom financijskom korporacijom (IFC) i Svjetskom federacijom burzi (WFE). 

Zagrebačka burza članica je UN Sustainable Stock Exchanges inicijative (UN SSE).