Novosti: Na Zagrebačkoj burzi započelo trgovanje ETF-ovima

17.11.2020. 17:00
Jedan od ETF-ova 7CRO vezan je uz CROBEX10tr (indeks 10 najlikvidnijih dionica Zagrebačke burze), a drugi 7SLO uz SBITOP (indeks 11 najlikvidnijih dionica Ljubljanske burze), čime se ulagateljima omogućuje da na vrlo jednostavan i troškovno efikasan način ulažu u eminentne hrvatske i slovenske kompanije. Izdavatelj ETF-ova je investicijsko društvo InterCapital Asset Management (ICAM).

Ponosni smo, što smo prvo društvo za upravljanje imovinom u Hrvatskoj koje je dobilo odobrenje pokrenuti ETF-ove vezane uz vodeće regionalne dioničke indekse. Vođeni našom misijom razvoja domaćeg tržišta kapitala kroz inovacije i primjenu najboljih međunarodnih praksi asset management industrije, razvili smo proizvod za koji čvrsto vjerujemo da će biti iznimno atraktivan svim potencijalnim investitorima. Zahvaljujem se timovima Zagrebačke burze, SKDD-a, HANFA-e i InterCapital Asset Managementa koji su proteklih godinu dana uložili velik trud kako bi ETF-ovi zaživjeli na Zagrebačkoj burzi, izjavio je Hrvoje Čirjak, član Uprave ICAM-a, te dodao: Naša namjera je naredne godine uvrstiti ista dva fonda i na Ljubljanskoj burzi čime ćemo omogućiti jednostavnost ulaganja u hrvatske dionice slovenskim investitorima. Time ćemo doprinijeti povezivanju hrvatskog i slovenskog tržišta kapitala što je mali, ali važan doprinos u izgradnji kapitalne unije koju proklamira Europska komisija, od koje bi trebali imati koristi kako ulagači na oba tržišta, tako i izdavatelji koji prikupljaju kapital radi financiranja svog rasta i razvoja.
 
Izuzetno nam je zadovoljstvo pozdraviti novu vrstu financijskog instrumenta na Zagrebačkoj burzi osobito jer se radi o vrlo popularnoj klasi imovine u globalnom smislu, a koji su pritom bazirani na vrijednosti dioničkih indeksa hrvatskog i slovenskog tržišta. Uvjereni smo da će ulagatelji prepoznati njihovu atraktivnost i na našem tržištu, obzirom da im se puža mogućnost na jednostavan i troškovno efikasan način ulagati u dionice na oba tržišta, dodala je Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze.
 

Snimka događanja povodom prvog dana trgovanja ETF-ovima dostupna je ovdje.