Novosti: Mjesečni izvještaj za ožujak 2021.

06.04.2021. 09:47

Ožujak je donio nešto slabiju statistiku kada je riječ o prometu nego prethodni mjeseci: promet unutar knjige ponuda bio je -10,8% niži nego u veljači, a od toga promet dionicama pao je za -6%.

Tržišna kapitalizacija Vodećeg tržišta ojačala je solidnih +5,4%, a ETF-ova odličnih +11,24%. Indeksi su većinom rasli, pri čemu najviše CROBEXnutris (+7,74%) te CROBEXprime (+5,13%) i CROBEX10tr (+4,06%).

U ožujku je Burza pokrenula serijal videa pod nazivom "ZSE Stock Talk", gdje kroz niz kraćih videoformata javnost ima prilike čuti što naša istaknuta imena iz svijeta financija, ekonomije, tržišta kapitala i sl. kažu o aktualnim temama iz tih područja.

Zagrebačka burza pridružila se UN-ovoj Sustainable Stock Exchanges inicijativi (SSE inicijativa) s ciljem promicanja održivosti na tržištima kapitala. Burza će aktivno sudjelovati u dijalogu s UN-om i drugim članicama ove inicijative kako bi zajednički poboljšavali poslovne prakse vezane uz okolišna, društvena i pitanja korporativnog upravljanja, a u skladu s ciljevima ove inicijative. Zagrebačka burza i ove je godine bila među više od 100 svjetskih burzi na kojima je simboličkim zvukom zvona označen početak trgovanja povodom Međunarodnog dana žena, s ciljem naglašavanja uloge koju poslovni i financijski sektor može imati u osnaživanju žena na ključnim pozicijama kao važnog globalnog cilja održivog razvoja.

Komisija za vrijednosne papire Republike Sjeverne Makedonije izdala je Zagrebačkoj burzi rješenje o suglasnosti za daljnje stjecanje dionica Makedonske burze. Nakon što je Zagrebačka burza krajem 2019. stekla 5,3% vlasničkog udjela Makedonske burze, Makedonski regulator pozitivno je ocijenio detaljnu dokumentaciju dostavljenu od strane Zagrebačke burze te je suglasan s daljnjim stjecanjem dionica čiji ukupni kumulativni iznos ne prelazi 20% od ukupno izdanih dionica s pravom glasa.

Ranije u ožujku Makedonska i Zagrebačka burza potpisale su Sporazum o suradnji čiji je cilj poboljšati stručno znanje i profesionalni razvoj sudionika makedonskog tržišta kapitala kroz seminare Akademije Zagrebačke burze.

Izvještaji