Novosti: Zagrebačka burza postala član UN-ove Sustainable Stock Exchanges inicijative

24.03.2021. 12:13
Zagrebačka burza pridružila se UN-ovoj Sustainable Stock Exchanges inicijativi (SSE inicijativa) s ciljem promicanja održivosti na tržištima kapitala.

Burza će aktivno sudjelovati u dijalogu s UN-om i  drugim članicama ove inicijative kako bi zajednički radili na pronalaženju načina suradnje između burzi i uvrštenih društava, regulatora i ulagatelja te drugih dionika s namjerom poticanja održivih ulaganja, istovremeno poboljšavajući poslovne prakse vezane uz okolišna, društvena i pitanja korporativnog upravljanja, a u skladu s ciljevima ove inicijative.

Pokrenuta od strane generalnog tajnika UN-a Ban Ki-moona u New Yorku 2009. godine, SSE inicijativa nastoji uključiti predstavnike svih dionika na tržištu kapitala kako bi se neposredno komuniciralo o ovim važnim pitanjima, a kreiranje SSE inicijative pružilo je burzama priliku za preuzimanje važne uloge u promicanju održivih poslovnih praksi.
Zajedno s Hrvatskom agencijom za nadzor financijskih usluga, Burza je usvojila novi Kodeks korporativnog upravljanja, koji upućuje uvrštena društva na kreiranje i provedbu politika vezanih uz  zaštitu okoliša, socijalna pitanja i bolje korporativno upravljanje.

Prilikom pristupanja SSE inicijativi, Ivana Gažić, predsjednica Uprave Burze, izjavila je: Burza se ovime obvezala prihvatiti progresivne promjene koje idu u smjeru održivosti globalnih tržišta te jačati hrvatsko tržište usvajanjem i promoviranjem dobrih praksi iz ovog područja. Ulagateljima su ova pitanja u sve većem fokusu te smo ponosni što smo se pridružili drugim globalnim burzama, njima više od stotinu, kako bismo zajedno sa svim dionicima tržišta kapitala radili na promicanju ESG principa. Ljubljanska burza, kojoj je Zagrebačka burza vlasnik, već je članica ove inicijative i drago nam je što i kao grupa možemo pokazati svoju predanost ciljevima održivog razvoja.

Više informacija o SSE inicijativi: www.sseinitiative.org