Novosti: Zagrebačkoj burzi odobreno stjecanje dodatnog udjela u Makedonskoj burzi

16.03.2021. 16:19
Komisija za vrijednosne papire Republike Sjeverne Makedonije izdala je Zagrebačkoj burzi rješenje o suglasnosti za daljnje stjecanje dionica Makedonske burze.
 
Naknon što je Zagrebačka burza krajem 2019. stekla 5,3% vlasničkog udjela Makedonske burze, Makedonski regulator pozitivno je ocijenio detaljnu dokumentaciju dostavljenu od strane Zagrebačke burze te je suglasan s daljnjim stjecanjem dionica čiji ukupni kumulativni iznos ne prelazi 20% od ukupno izdanih dionica s pravom glasa.
 
Zagrebačka burza namjerava povećati vlasnički udio u Makedonskoj burzi s 5,3% na 15,19% stjecanjem 276 dionica, odnosno 9,89% dionica Makedonske burze.
 
Dvije burze vrlo uspješno surađuju dugi niz godina na razmjeni znanja i iskustava, a intenzivno od 2014., kada je zajedno s Bugarskom burzom utemeljeno društvo SEE Link d.o.o. Skopje, u kojem tri burze dijele jednake udjele u vlasništvu.
 
Suradnja je dodatno intenzivirana 2019., kada je Makedonska burza potpisala ekskluzivni sporazum o suradnji s hrvatskim društvom Funderbeam South-East Europe d.o.o. (Funderbeam SEE), u kojem Zagrebačka burza d.d. ima 30% vlasništva, a dio je estonske Funderbeam grupe, koja upravlja platformom za financiranje startupova. Partnerstvo s Makedonskom burzom na tom polju edukativnog je i promotivnog karaktera, kako bi se lokalnim kompanijama predstavile mogućnosti prikupljanja kapitala putem ove inovativne platforme s ciljem daljnjeg razvoja poslovanja te sazrijevanja do faze potencijalnog uvrštenja na Makedonsku burzu.
 
Ranije ovoga mjeseca dvije su burze potpisale i sporazum o suradnji na području edukativnih usluga koje bi sudionicima iz Makedonije pružala Akademija Zagrebačke burze, a kompanije uvrštene na Makedonsku burzu već neko vrijeme sudjeluju i na investicijskim konferencijama u organizaciji Zagrebačka burze.
 
Naša su dva tržišta vrlo bliska. Konsolidacija je prirodan razvojni put ne samo manjih već i globalnih, velikih tržišta kapitala. Cilj je tržištima osigurati veću vidljivost, a ulagateljima i kompanijama kvalitetnu i ekonomičniju uslugu te više prilika i za ulaganje, i za prikupljanje kapitala. Niz godina uspješno surađujemo s kolegama iz Makedonije i namjera nam je dodatno produbljivati ovu suradnju na obostrano zadovoljstvo i korist za obje naše ekonomije, izjavila je Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze.