Novosti: 30 godina od prve transakcije na Zagrebačkoj burzi

30.03.2022. 14:26
Na današnji dan 1992. sklopljena je prva transakcija na Zagrebačkoj burzi.
 
Inicijativa za početak rada Zagrebačke burze pokrenuta je dana 25. 12. 1990. na sjednici osnivačkog odbora, kojem su nazočili predstavnici banaka iz tadašnje SR Hrvatske te Zajednice osiguranja osoba i imovine Croatia (danas Croatia osiguranje).

Ugovor o osnivanju potpisan je 19. travnja 1990. Potpisalo ga je 25 banaka i osiguravajućih kuća, skupština je održana 18. 4. 1991., a Burza je u sudski registar upisana 5. 7. 1991. kao Zagrebačko tržište kapitala.

Formiranjem pravnog subjekta stvoreni su pravni temelji za početak rada, a osim uspostave regulatornog okvira, obrazovanja posrednika na tržištu i dr., trebalo je čekati i početak privatizacije društava kako bi bilo moguće uvrstiti prve vrijednosnice.

 

Prve aktivnosti Burze bile su vezane uz primarnu emisiju obveznica dvaju društava: Arenaturist d.d. iz Pule i Jadranke d.d. iz Malog Lošinja.

Prva transakcija sklopljena je 30. ožujka 1992., a radilo se o trgovini obveznicama društva Jadranka d.d. iz Malog Lošinja. Stranke u prvoj transakciji bile su brokerske kuće Marinpex i Investco.

U to vrijeme trgovanje se odvijalo na „trading flooru“ u prostorijama Burze na zagrebačkom Ksaveru, na dražbama kojima je upravljao voditelj dražbe, dok su brokeri iskazivali svoje ponude korištenjem palica s brojevima, a zaključci transakcija upisivani su u centralno računalo.

Više:
Povijest Zagrebačke burze od 1990.
Dokumentarni film povodom 30 godina Burze