Novosti: Započela investicijska konferencija „CEE Investment Opportunities“

01.06.2023. 14:49
Zagreb, 1. lipnja 2023. – U Zagrebu je započela investicijska konferencija Zagrebačke i Ljubljanske burze „CEE Investment Opportunities“.

Događanje se tradicionalno odvija svakog proljeća u Zagrebu od 2014., a koncipirano je kao mjesto susreta slovenskih, hrvatskih i međunarodnih investitora te eminentnih izdavatelja sa Zagrebačke i Ljubljanske burze, s ciljem da se kroz niz individualnih sastanaka na jednome mjestu u kratkom periodu omogući neposredan kontakt kompanija i investitora. 

Na ovogodišnjem događanju uz hrvatske i slovenske kompanije sudjeluju i kompanije uvrštene na makedonsku burzu te po prvi put i nekoliko rumunjskih kompanija s Bukureštanske burze.

Sudjelovanje je prijavilo 28 investicijskih društava i banaka, koje predstavlja 60-ak analitičara i investitora iz regije i inozemstva, a ukupno će održati oko 250 sastanaka s uvrštenim društvima.

U sklopu događanja održane su i prezentacija slovenskog, hrvatskog te rumunjskog tržišta kapitala, čije su potencijale prezentirali predstavnici slovenskog investicijskog društva Ilirika, hrvatskog InterCapitala te Bukureštanske burze.

Tom prilikom Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze, izjavila je: S Ljubljanskom burzom dijelimo sličan razvojni put i ekonomski okvir te izuzetno kvalitetno surađujemo. Neposredan i kontinuirani kontakt između investitora i kompanija ključan je za razvoj uzajamnog povjerenja te nam je drago da je ovo događanje preraslo u jednu od središnjih točaka susreta domaće i regionalne investicijske zajednice. Već neko vrijeme na našim investicijskim događanjima sudjeluju i kompanije uvrštene na Makedonsku burzu, a izuzetno smo sretni što nam se po prvi put ove godine pridružuje i nekoliko društava s Bukureštanske burze. Ovakva događanja također pozitivno utječu na bolju vidljivost naših društava na globalnoj investicijskoj karti, a nama burzama pružaju priliku za razmjenu znanja i iskustava.

Aleš Ipavec, predsjednik Uprave Ljubljanske burze, dodao je: Već godinama Ljubljanska i Zagrebačka burza ostvaruju sjajnu suradnju kroz brojne inicijative. Ovo se partnerstvo pokazalo vrlo uspješnim, ne samo u unaprjeđenju naših uvrštenih kompanija kroz različite događaje već i u poticanju rasta i istraživanja novih mogućnosti za uvrštene i neuvrštene kompanije. Naši zajednički napori dali su pozitivne rezultate, uključujući povećanu izloženost tržištu i povećanu atraktivnost prema međunarodnim ulagateljima. Sudjelovanje regionalnih burzi podiže ovakva događanja na višu razinu, čime također proaktivno olakšavamo sudjelovanje naših kompanija i investitora u događanjima koja organiziraju te burze. S velikim entuzijazmom očekujemo da ćemo nadmašiti trenutnu razinu suradnje i željno prihvaćamo mogućnosti koje su pred nama.

Glavni cilj događanja jest domaćim i stranim investitorima olakšati pristup eminentnim hrvatskim i slovenskim kompanijama, čime se povećava njihova vidljivost te potencijalno i likvidnost. Događaj predstavlja jedinstvenu priliku da se investitori neposredno bolje upoznaju ne samo s kompanijama uvrštenima na Zagrebačku i Ljubljansku burzu već i s investicijskim mogućnostima u široj regiji.

Zagrebačka i Ljubljanska burza i ubuduće će nastaviti s individualnim i zajedničkim aktivnostima kako bi povećali interes te ojačali povjerenje domaćih i stranih ulagatelja