Novosti: Zagrebačka burza stekla dodatni udio u Makedonskoj burzi

08.07.2022. 14:05
Zagrebačka burza postala najveći dioničar Makedonske burze
 
8. srpnja 2022., Zagreb - Zagrebačka burza (ZSE) stekla je dodatni udio u Makedonskoj burzi (MSE) te s 21,99% udjela u vlasništvu postala najveći dioničar te burze.

Prvi udio od 5,3% Zagrebačka burza stekla je krajem 2019. godine. Bila je to druga druga akvizicija udjela u nekoj regionalnoj burzi od strane Zagrebačke burze, nakon što je 2015. godine ZSE stekla 100% vlasništva Ljubljanske burze preuzevši je od Bečke burze.

Tijekom 2021. godine udio u Makedonskoj burzi povećan je na 7,06% vlasništva, a kroz lipanj ove godine u dva navrata na 17,05%. Sve su transakcije financirane vlastitim sredstvima Zagrebačke burze. Uz to, makedonski regulator Zagrebačkoj je burzi dao suglasnost za stjecanje do 30% udjela.

Zagrebačka burza s Makedonskom burzom vrlo uspješno surađuje dugi niz godina na razmjeni znanja i iskustava, a intenzivno od 2014., kada je zajedno s Bugarskom burzom utemeljeno društvo SEE Link d.o.o. Skopje, u kojem tri burze dijele jednake udjele u vlasništvu. Suradnja je intenzivirana 2019., kada je Makedonska burza potpisala ekskluzivni sporazum o suradnji s hrvatskim društvom Funderbeam South-East Europe d.o.o. (Funderbeam SEE), u kojem Zagrebačka burza ima 30% vlasništva, a dio je estonske Funderbeam grupe, koja upravlja platformom za financiranje startupova. Cilj je tog partnerstva makedonskim kompanijama predstaviti mogućnosti prikupljanja kapitala putem ove inovativne platforme s ciljem daljnjeg razvoja poslovanja te sazrijevanja do faze potencijalnog uvrštenja na Makedonsku burzu.

Zagrebačka i Makedonska burza potpisnice su i sporazuma o suradnji na području edukacije, a makedonske kompanije ujedno sudjeluju i na investicijskim konferencijama koje organizira Zagrebačka burza samostalno ili u suradnji s Ljubljanskom burzom.

S Makedonskom burzom imamo lijepu i dugu povijest vrlo kvalitetne suradnje i želja nam je produbiti tu suradnju na obostrano zadovoljstvo kako bismo pružili veću vidljivost regionalnom tržištu i našim kompanijama na globalnoj investicijskoj karti, izjavila je Ivana Gažić, predsjednica Zagrebačke burze d.d.