Novosti: Zagrebačka burza potvrdila kvalitetu usluge kao operater LEI oznaka

21.04.2020. 16:40
Uspješno završen godišnji akreditacijski proces

Zagrebačka burza ponovno je uspješno okončala godišnji akreditacijski proces za lokalnog operatera LEI oznaka (Local Operating Unit, LOU) od strane Globalne LEI zaklade (Global Legal Entity Identifier Foundation, GLEIF), čime je još jednom potvrđena kvaliteta usluge Burze kao lokalnog operatera LEI oznaka.

Zagrebačkoj burzi 2015. odobren je predstatus lokalnog operatera (Pre-LOU) od strane Međunarodnog regulatornog nadzornog odbora (Regulatory Oversight Committe), čime je bila ovlaštena za dodjeljivanje i administriranje LEI oznaka u prijelaznom periodu. Nakon opsežnog procesa akreditacije za prelazak u status lokalnog operatera LEI oznaka, Zagrebačka burza krajem 2017. uspješno je akreditirana kao lokalni operater te postala 17. organizacija u svijetu kojoj je GLEIF dodijelio ovaj status.

Ovlaštena je izdavati LEI oznake subjektima registriranima u 12 zemalja, trenutačno upravlja s više od 1100 oznaka, a pritom je kontinuirano među najboljim operaterima LEI oznaka u svijetu, prema mjesečnim izvješćima o kvaliteti podataka koje objavljuje GLEIF.

Uspostavu Globalnog LEI sustava (Global Legal Entity Identifier System, GLEIS) inicirale su zemlje članice skupine G20 s ciljem poboljšanja transparentnosti i procjene rizika na financijskim tržištima. LEI oznaka predstavlja jedinstveni kod koji omogućuje identifikaciju pravnih subjekata koji sudjeluju na financijskim tržištima s ciljem smanjenja sistemskog rizika kroz bolji nadzor sudionika i veću dostupnost podataka, a ujedno omogućuje smanjenje troškova vezanih uz prikupljanje i obradu podataka, lakše i potpunije izvještavanje regulatornih tijela i općenito jačanje discipline sudionika tržišta.

Zagrebačka burza prva je organizacija u Hrvatskoj i regiji koja je započela s pružanjem ove uslugu od velikog značaja za financijsku stabilnost pridonoseći time sigurnosti i učinkovitosti financijskih aktivnosti koje se odvijaju na lokalnoj i globalnoj razini.