Novosti: Zagrebačka burza postala je nositelj Premium zelenog certifikata

07.09.2023. 15:00
Zagreb, 7. rujna 2023. ‒ Zagrebačka burza d.d. postala je nositelj Premium zelenog certifikata, koji se dodjeljuje kompanijama za pozitivan doprinos okolišu i zajednici.

Certifikat dodjeljuje najveći privatni informacijski posrednik, tvrtka Elektronički računi, te okuplja kompanije kojima je briga o okolišu i zajednici te digitalizacija dio poslovnog identiteta.

Zagrebačka burza svojim poslovnim procesima promovira bespapirno poslovanje kao jedan od načina postizanja ciljeva održivog razvoja, uz nastojanje da se uključivanjem zaposlenika u projekte od društvene važnosti, digitalizacijom procesa i poslovanjem pozitivno utječe na okoliš i zajednicu.

Uz to, od svojih početaka izuzetnu pozornost pridaje edukaciji javnosti o temama vezanima uz tržišta kapitala, što je 2010. dovelo do osnivanja Akademije Zagrebačke burze, danas najvećeg pružatelja usluga edukacije o financijskim tržištima u Hrvatskoj. Kroz Akademijine programe do sada je prošlo više od 10.000 pojedinaca, od čega su za njih više od 70% osigurane besplatne edukacije s posebnim naglaskom na mlade.

Zagrebačka burza članica je i UN-a Sustainable Stock Exchanges inicijative, kojoj je cilj suradnja između burzi i uvrštenih društava, regulatora i ulagatelja te drugih dionika s namjerom poticanja održivih ulaganja, istovremeno poboljšavajući poslovne prakse vezane uz okolišna, društvena i pitanja korporativnog upravljanja.

Od 2017. godine Burza surađuje i s UNICEF-om Hrvatska na promicanju društveno odgovornog poslovanja s naglaskom na prava djece, odnosno radi na jačanju svijesti poslovnog sektora o važnosti uključivanja dječjih prava u svakodnevno poslovanje i upravljanje.

Zagrebačka burza ovim i sličnim aktivnostima obvezala se prihvatiti progresivne promjene koje idu u smjeru održivosti globalnih tržišta, uz jačanje hrvatskog tržišta usvajanjem i promoviranjem dobrih praksi iz ovog područja, uzimajući u obzir da su ulagateljima pitanja održivosti u sve većem fokusu.