Novosti: U Skopju održani prvi "Dani makedonskog tržišta kapitala"

04.05.2023. 15:41
Skopje, 4. svibnja 2023. – U Skopju su po prvi put održani Dani makedonskog tržišta kapitala, u organizaciji Makedonske burze i suorganizaciji Zagrebačke burze.

Cilj je događanja upoznavanje sudionika hrvatskog tržišta kapitala s makedonskim tržištem, kako bi se hrvatskim investitorima olakšao pristup tom tržištu te istražile mogućnosti međusobne suradnje i razmjene znanja i iskustava. 

U Skopju se okupilo više od 50 predstavnika hrvatskih i makedonskih investicijskih društava, mirovinskih i investicijskih fondova, društava uvrštenih na obje burze, regulatora, depozitorija i drugih infrastrukturnih organizacija financijskog tržišta obje zemlje.

Sudionicima su se obratili Ivan Šterijev, direktor Makedonske burze, i Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze, te Nora Aliti, predsjednica makedonskog regulatora, istaknuvši zadovoljstvo velikim interesom za makedonsko tržište. U nastavku događanja održane su prezentacije o makedonskom tržištu kapitala te prezentacije kompanija uvrštenih na makedonsku burzu.

Zagrebačka burza trenutačno je najveći dioničar Makedonske burze, s vlasničkim udjelom od 29,98%.

S Makedonskom burzom vrlo uspješno surađuje dugi niz godina na razmjeni znanja i iskustava, a intenzivno od 2014., kada je zajedno s Bugarskom burzom utemeljeno društvo SEE Link d.o.o. Skopje, u kojem tri burze dijele jednake udjele u vlasništvu. Zagrebačka i Makedonska burza ujedno su i potpisnice sporazuma o suradnji na području edukacije, a makedonske kompanije sudjeluju i na investicijskim konferencijama koje organizira Zagrebačka burza samostalno ili u suradnji s Ljubljanskom burzom.

Makedonsko tržište pruža izuzetno interesantne investicijske prilike i kroz ovo događanje htjeli smo ih dodatno približiti hrvatskim sudionicima tržišta kapitala. S Makedonskom burzom imamo dugu povijest vrlo kvalitetne suradnje. Obzirom na vlasničku povezanost, želja nam je produbiti tu suradnju na obostrano zadovoljstvo kako bismo pružili veću vidljivost regionalnom tržištu i svim našim kompanijama na globalnoj investicijskoj karti, izjavila je Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze d.d.