Novosti: Pregled trgovine u prvom tromjesečju 2022.

05.04.2022. 10:55

Godina je započela odličnom trgovinskom statistikom, da bi veljača u jednom momentu izgledala kao repriza 2020., kada je tržište protresao pandemijski šok, samo je ovoga puta u pitanju bila druga katastrofa, ona ratna.

Međutim, tržište se razmjerno brzo stabiliziralo pa je promet unutar knjige ponuda u prvom kvartalu oko +22% veći od posljednjeg kvartala, a onaj dionica još je i bolji: zabilježio je rast veći od 31%. Ukupni promet je pak 35% veći nego posljednjeg kvartala lani.

Indeksi su na manje-više sličnim razinama, iako je bilo nekih sa solidnim do odličnim rastom (CROBEXplus +4,6%; CROBEXtransport +17,7%).

Gledajući prvi kvartal 2021., odnosno isto razdoblje lani, situacija je još bolja: promet unutar knjige ponuda je +44% veći, onaj dionica +54%, a ukupni čak +88%.
Indeksi su također na značajno višim razinama nego u istom razdoblju lani: primjerice, CROBEX stoji +12% bolje, a CROBEXtr +14%.

Zagrebačka burza i ove godine bila je među više od 100 svjetskih burzi na kojima je simboličkim zvukom zvona označen početak trgovanja povodom Međunarodnog dana žena. Tom prilikom odaslane su ključne poruke vezano uz položaj žena, posebice o ulozi koju poslovni i financijski sektor može imati u osnaživanju žena kao važnog globalnog cilja održivog razvoja.

Akademija Zagrebačke burze devetu se godinu zaredom uključila u obilježavanje Svjetskog tjedna novca, u kojem je u svijetu do sada sudjelovalo više od 53 milijuna djece i mladih. U aktivnostima Akademije povodom Tjedna novca do sada je sudjelovalo više od 1.000 učenika i studenata iz cijele Hrvatske i inozemstva.

Na samom kraju mjeseca uvrštena je prva dionica ove godine, ona društva Mon Perin d.d., a obilježeno je i 30 g. od prve transakcije na Zagrebačkoj burzi.

Izvještaji