Novosti: Pregled trgovine u prvom tromjesečju 2021.

06.04.2021. 10:03

Godina je započela u donekle optimističnom trendu, koji je potrajao do ožujka donijevši nešto slabiji promet nego raniji mjeseci, iako su indeksi zabilježili daljnji rast.

U usporedbi s posljednjih kvartalom prethodne godine, promet unutar knjige ponuda bio je -11,3% manji, ali je promet dionicama bio svega -0,8% slabiji.

Vrijednost tržišta iskazana tržišnom kapitalizacijom dionica rasla je +4,3%, pri čemu je Vodeće tržište raslo +6,5%, a Službeno gotovo +7%, dok je tržišna kapitalizacija ETF-ova porasla čak +42,3%.

Indeksi su bez iznimke ojačali, u rasponu od +7,5% (CROBEXprime) do +11,4% (CROBEXnutris).

U usporedbi s istim razdobljem lani, indeksi su rasli nevjerojatnim dvo- i troznamenkastim stopama: najmanje CROBEXnutris (+22%), a najviše CROBEXkonstrukt (+152,7%).

U ožujku je Burza pokrenula je serijal videa pod nazivom "ZSE Stock Talk", gdje kroz niz kraćih videoformata javnost ima prilike čuti što naša istaknuta imena iz svijeta financija, ekonomije, tržišta kapitala i sl. kažu o aktualnim temama iz tih područja.

Zagrebačka burza pridružila se UN-ovoj Sustainable Stock Exchanges inicijativi (SSE inicijativa) s ciljem promicanja održivosti na tržištima kapitala. Burza će aktivno sudjelovati u dijalogu s UN-om i drugim članicama ove inicijative kako bi zajednički poboljšavali poslovne prakse vezane uz okolišna, društvena i pitanja korporativnog upravljanja, a u skladu s ciljevima ove inicijative. Zagrebačka burza i ove je godine bila među više od 100 svjetskih burzi na kojima je simboličkim zvukom zvona označen početak trgovanja povodom Međunarodnog dana žena, s ciljem naglašavanja uloge koju poslovni i financijski sektor može imati u osnaživanju žena na ključnim pozicijama kao važnog globalnog cilja održivog razvoja.

Komisija za vrijednosne papire Republike Sjeverne Makedonije izdala je Zagrebačkoj burzi rješenje o suglasnosti za daljnje stjecanje dionica Makedonske burze. Nakon što je Zagrebačka burza krajem 2019. stekla 5,3% vlasničkog udjela Makedonske burze, Makedonski regulator pozitivno je ocijenio detaljnu dokumentaciju dostavljenu od strane Zagrebačke burze te je suglasan s daljnjim stjecanjem dionica čiji ukupni kumulativni iznos ne prelazi 20% od ukupno izdanih dionica s pravom glasa.

Ranije u ožujku Makedonska i Zagrebačka burza potpisale su Sporazum o suradnji čiji je cilj poboljšati stručno znanje i profesionalni razvoj sudionika makedonskog tržišta kapitala kroz seminare Akademije Zagrebačke burze.

Izvještaji