Novosti: Pet godina dionice Zagrebačke burze na burzi

31.08.2021. 15:34
Zagrebačka burza obilježila je petu godišnjicu uvrštenja dionice Zagrebačke burze (ZSE: ZB) na uređeno tržište kojim upravlja sama Burza. Dionicom Zagrebačke burze trgovanje u sklopu Službenog tržišta započelo je dana 31. kolovoza 2016.

Zagrebačka burza bila je i za sad je još uvijek jedina burza u srednjoj i jugoistočnoj Europi čije su dionice uvrštene na uređeno tržište, čime su postavljeni novi standardi transparentnosti i kriteriji korporativnog upravljanja te dodatno učvršćena pozicija lidera u poslovanju i uslugama tržišta kapitala u široj regiji slijedeći primjer razvijenih tržišta, na kojima je takva praksa uobičajena.

"Bio je to uzbudljiv početak jednog novog razdoblja i nastavak naše želje da budemo financijska institucija od regionalne važnosti, koja će kreirati okruženje u kojem kompanije mogu zaokružiti svoj razvojni put od ideje do društva koje kotira na uređenom tržištu. To je koncept koji uspješno gradimo i dalje. Uvrštenje je bilo i pokretač procesa pozitivne transformacije unutar društva te doprinijelo da i sami iskusimo koliko koristi poslovanju ono može donijeti. Želja nam je da zajedno sa svim dionicima i dalje budemo mjesto prikupljanja kapitala za kompanije i državu, mjesto na kojem se kreiraju investicijske prilike za male ulagatelje, ali i subjekt koji pozitivno utječe na transparentnosti i razvoj kulture korporativnog upravljanja. Bilo nam je važno pružiti pozitivan primjer drugim društvima, proširiti bazu ulagatelja te stvoriti temelje za prikupljanje novog kapitala za rast i razvoj, ako to bude potrebno. Sve to ne bi bilo moguće bez kvalitetne suradnje s regulatorom, Hrvatskom agencijom za nadzor financijskih usluga, kao niti bez podrške naših dioničara  u očuvanju i daljnjem razvoju jedinog uređenog tržišta u Republici Hrvatskoj, sastavnog i vrlo važnog dijela hrvatskog financijskog sustava", izjavila je tom prilikom Ivana Gažić, predsjednica Uprave Burze.