Novosti: Održana edukacija o rodnoj ravnopravnosti i financijskim tržištima

28.02.2024. 16:18
Zagrebačka burza organizirala je besplatnu edukaciju  o rodnoj ravnopravnosti i financijskim tržištima u suorganizaciji s United Nations Sustainable Stock Exchanges Initiative, čiji je Zagrebačka burza član.

Ravnopravnost spolova kompleksna je tema te jedan od 17 UN-ovih ciljeva održivog razvoja (cilj 5),  a postaje i sve važnija za tržišta kapitala. Posebice je važna u svjetlu regulative koja potiče pozitivne promjene na tom polju, osobito kod uvrštenih društava, a nastavno na sve veće zahtjeve ulagatelja kada je riječ o društveno odgovornom poslovanju, čiji je dio i rodna ravnopravnost.

Edukacija je organizirana s ciljem podizanja svjesti sudionika o održivom poslovanju kroz razumijevanje financijskih implikacija rodne nejednakosti, poboljšanja korporativnog izvještavanja i pismenosti o rodnoj ravnopravnosti te identificiranja tržišnih prilika koje ova poboljšanja pružaju.

Edukacija o rodnoj ravnopravnosti dobar je uvod za inicijativu Zazvoni za ravnopravnost spolova/Ring the Bell for Gender Equality, koja će se i ove godine održati na Međunarodni dan žena, desetu godinu za redom na više od 100 svjetskih burzi na kojima se simboličkim zvukom zvona označava početak trgovanja. 

Zagrebačka burza i ove će godine sudjelovati u toj inicijativi sedmi put zaredom kako bi se skrenula pažnja na važnu ulogu poslovnog sektora u unaprjeđenju ravnopravnosti spolova, a u svrhu postizanja ciljeva održivog razvoja i podizanja svijesti o načelima osnaživanja žena.

Više informacija o edukaciji, snimka i materijali dostupni su ovdje.