Novosti: Održan panel „FINTECH: TEHNOLOGIJA U SLUŽBI KAPITALA“

25.01.2024. 14:15

Predstavljen Artificial Intelligence Research projekt
 
U prostorijama Zagrebačke burze održano je predstavljanje Artificial Intelligence Research projekta (AIR) te okrugli stol pod nazivom „Fintech: tehnologija u službi kapitala“.

Projekt AIR financiran je od strane EBRD-a kroz Taiwan Business EBRD Technical Cooperation fond, a cilj mu je kreiranje naprednog rješenja za vrednovanje društava temeljeno na AI-u. U njihovo ime sudionicima se obratila ambasadorica Katharine Chang, Head of Mission pri austrijskom Taipei Economic and Cultural Office: Izuzetno nam je drago što Tajvan surađuje s EBRD-om kako bi podržao inicijativu Zagrebačke burze u integraciji ovog rješenja. Tajvan je globalno prepoznat po tehnološkim rješenjima te se može pohvaliti aktivnim tržištem kapitala, stoga bi naše iskustvo i rješenja mogli biti relevantni za razvoj hrvatskog tržišta kapitala. Suradnja zagrebačke burze i Taipei Exchange traje još od 2017. te vjerujemo da će rezultati ovog projekta biti zanimljivi za tajvanske institucije i mogli bi otvoriti put dubljoj suradnji između Tajvana i Hrvatske
 
 
Projekt je predstavio dr. Kristijan Cinotti, Managing Partner konzultantskog društva Mazars, koje je sudionik projekta uz društvo Poslovna inteligencija, pružatelja informatičkih usluga. Jedna od poteškoća s kojima se uvrštena društva u Hrvatskoj i usporedivim regionalnim tržištima susreću jest izostanak analitičkog praćenja, što ulagateljima otežava donošenje investicijskih odluka. Dostupnost ovakvih analiza ujedno znači i doprinos transparentnosti tržišta, a cilj je rješenja omogućiti pristup procjeni vrijednosti svim dionicima. Koristi će se ogledati i kroz značajno smanjenje vremena potrebnog za prikupljanje podataka te manje oslanjanje na ljudske resurse, što će značiti i smanjenu mogućnost pogrešaka, mogućnost brže izrade procjene vrijednosti dionica te omogućavanje korištenja jednostavnog alata za analizu podataka.

Završetak projekta najavljen je za kraj 2024.

Na okruglom stolu o ulozi tehnnoloških inovacija u financijskoj industriji sudjelovali su Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze; Slađana Krpić, članica Uprave Poslovne inteligencije; Ivan Kurtović, predsjednik Uprave InterCapital Asset Managementa, te Attila Tóth, principal Capital & Financial Market Development tima pri Europskoj banci za obnovu i razvoj, uz moderiranje Andrije Garofulića, partnera u odjelu Financijskog savjetovanja Mazarsa u Hrvatskoj.

Sudionici su zaključili da fintech može donijeti niz dobrobiti za sve dionike tržišta kapitala te da su ovakva inovativna rješenja nužna kako bi pružila dodanu vrijednost korisnicima. Strukturirano upravljanje podacima omogućuje njihovo preoblikovanje u nove uvide za ulagatelje vodeći prema učinkovitijem upravljanju investicijskim odlukama.