Novosti: Održan 15. Edukativni skup za izdavatelje

19.06.2024. 10:45

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga, Središnje klirinško depozitarno društvo i Zagrebačka burza održali su 15. godišnju edukaciju namijenjenu društvima čiji su vrijednosni papiri uvršteni na uređeno tržište Zagrebačke burze, uz sudjelovanje 80-ak predstavnika izdavatelja.

Ivana Ravlić Ivanović, načelnica Sektora za bankarstvo, računovodstvo i reviziju, te Amalija Jurin, voditeljica Službe za računovodstvo, reviziju, financijsko izvještavanje i izvješćivanje o održivosti Ministarstva financija predstavile su novosti vezane uz Zakon o računovodstvu te Zakon o reviziji, a Andreja Hašček, voditeljica Direkcije za superviziju izdavatelja Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga, izlagala je o unaprjeđenju korporativnog upravljanja.

Bilo je riječi i o istraživanju CFA društva Hrvatska koje predstavlja osnovu za strategiju razvoja tržišta kapitala, o čemu je govorila Maja Bešević Vlajo, predsjednica CFA društva Hrvatska, iznijevši detalje istraživanja o stavovima izdavatelja vezano uz tržišta kapitala i potrebna poboljšanja. Nastavno na tu temu Vanja Dominović, voditeljica Odjela za financijske institucije i makroekonomske analize HGK, predstavila je inicijativu za osnivanje Zajednice izdavatelja pri HGK.

Projekt ESG rangiranja izdavatelja izložila je Ksenija Petričević iz Ernst & Young Hrvatska, manager u Odjelu financijsko-računovodstvenog savjetovanja i savjetovanja za održivost.
Skup je zaključen predavanjima o transakcijskim računima i prijavi skupština izdavatelja putem SKDD-a, o čemu su govorile Valerija Bezak Kecerin, direktorica Sektora operativnih i pravnih poslova, te Danijela Vukoja, stručna suradnica za korporativne akcije iz Središnjeg klirinškog depozitarnog društva.

Osim edukativnog karaktera, namjera je ovog događanja potaknuti otvoreni dijalog među sudionicima tržišta kapitala kako bi se u neposrednom kontaktu adresirale teme od interesa za sve sudionike tržišta.