Novosti: Nagrade Zagrebačke burze 2022.

12.12.2022. 14:30

9. prosinca 2022. - U Zagrebu su jedanaestu godinu za redom svečano dodijeljene Nagrade Zagrebačke burze.

Odbor za Nagrade Zagrebačke burze odlučio je o nagradama u ukupno sedam kategorija, razmatrajući objektivne, statističke kriterije, ali i ukupan doprinos edukaciji i razvoju domaćeg tržišta kapitala: 
1. Dionica s najvećim prometom; 2. Dionica s najvećim porastom cijene; 3. Dionica s najvećim porastom prometa; 4. Član godine; 5. Nagrada Akademije Zagrebačke burze za izuzetan doprinos edukaciji o tržištu kapitala; 6. Nagrada za izuzetan doprinos razvoju tržišta kapitala; i 7. Dionica godine prema izboru javnosti.
 
Uzvanicima  i nagrađenima uvodnim riječima i pozdravom obratili su se gđa Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze, dr. sc. Ante Žigman, predsjednik Upravnog vijeća Hanfe, te gđa Ana Zorić, ravnateljica Uprave za gospodarstvo i financijski sustav pri Ministarstvu financija kao izaslanica ministra financija.

Član Uprave Hrvatskog Telekoma za financije, g. Matija Kovačević u ime društva Hrvatski Telekom preuzeo je nagradu za čak dvije kategorije, za Dionicu s najvećim prometom te Dionicu godine prema izboru javnosti. Iznimno smo ponosni što su naše aktivnosti, angažman i kontinuirano stvaranje vrijednosti za naše dioničare još jednom prepoznati od strane financijske zajednice. Nagradu 'Dionica godine' tako osvajamo treću godinu zaredom, a 'Dionicu s najvećim prometom' sedmi puta u zadnjih 11 godina. Usprkos brojnim makroekonomskim izazovima koji su obilježili 2022. godinu nastavili smo razvijati poslovanje, ostvarili rast ključnih financijskih pokazatelja i opravdali povjerenje dioničara. I u godini koja je pred nama, ostajemo fokusirani na našu strategiju i ključne ciljeve te stvaranje vrijednosti za naše dioničare, korisnike, partnere i tržište kapitala, izjavio je Matija Kovačević, član Uprave za financije Hrvatskog Telekoma.
 

 
Dionica Tankerska Next Generation d.d. proglašena je Dionicom s najvećim porastom cijene: Drago nam je da smo i ove godine prepoznati kao laureati na zagrebačkoj burzi. Nagrada dolazi u vrijeme kada je tankersko tržište obilježeno dramatičnim izazovima i izuzetnom potražnjom za brodskim prostorom dok se istovremeno svjetska flota tankera za prijevoz derivata smanjuje. Konačno, nakon relativno 7 loših kvartalnih izvješća u posljednje dvije godine, možemo zaključiti kako predviđanja ponovno značajno ohrabruju. Društvo je u 2022, između ostalog, izašlo i iz višemilijunskog investicijskog ciklusa koji je koincidirao sa pandemijom. Srećom pandemija nije ostavila tragične ožiljke po naše ljude na moru i njihove obitelji pa nedvojbeno i u prvom redu možemo zaključiti kako su naši dodatni napori i brige oko repatrijacije i zdravlja naših pomoraca uspješno prevladani te se sada ponovno možemo punim jedrima nositi sa svim globalnim izazovima u predstojećem razdoblju. Nastojali smo i na razini našeg izvještavanja biti Društvo sa ljudskim licem pa, ako smo kao takvi prepoznati, utoliko nam je ova nagrada bliža srcu. Ostaje na tržištu kapitala odnosno njenim dionicima da nas prepoznaju, što ove godine dobrim dijelom i jesu, tom je prilikom istaknuo g. John Karavanić, član Uprave.
 
Ovogodišnji dobitnik nagrade za Dionicu s najvećim porastom prometa je HPB d.d., koju je preuzeo predsjednik Uprave HPB-a, g. Marko Badurina: Zahvaljujem vam ispred Hrvatske poštanske banke na ovoj vrijednoj nagradi. Godina 2022. bila je za nas godina velikih promjena i izazova te organskog i anorganskog rasta, stoga mi je posebno zadovoljstvo primiti nagradu upravo u ovoj kategoriji jer dokazuje interes za našu dionicu i da investitori prepoznaju dalekosežnost naših odluka. Iza ove nagrade stoji veliki trud i rad svih zaposlenika HPB-a te ćemo svakako nastaviti davati najbolje od sebe i dalje, stvarajući vrijednost za naše klijente, dioničare i partnere. Vjerujem da je ovo još jedno u nizu priznanja koja nas očekuju u narednim godinama.

Interkapital vrijednosni papiri d.o.o. i ove su godine dobitnik nagrade za Člana godine, koja je uručena g. Matku Maraviću, predsjedniku Uprave:  Nagrada za Člana godine potvrđuje ispravnost naše strategije konstante promocije domaćeg tržišta kapitala, kvalitetu naše usluge i predanost svih naših zaposlenika. Posebno nas veseli značajno povećanje trgovanja te činjenica da je Zagrebačka burza imala relativno bolji prinos od velike većine europskih ali i svjetskih burzi. Nadamo se da će i  ulazak u eurozonu privući nove investitore na naše tržišta kapitala te pomoći u nastavku pozitivnog trenda trgovanja.
 
U sklopu svečanosti dodjele Nagrada Zagrebačke burze i ove godine dodijeljena je PwC-ova Nagrada za građenje povjerenja javnosti (engl. Building Public Trust Award - BPTA), koja se dodjeljuje od 2018. Cilj je nagrade prepoznati i nagraditi društva koja se ističu jasnoćom i transparentnošću izvještavanja prema svojim dionicima, a ove godine ista je uručena društvu Ericsson Nikola Tesla.
 
Nagradu Akademije Zagrebačke burze za doprinos edukaciji o tržištu kapitala primila je gđa Gordana Kovač ispred Strukovne škole Virovitica, istaknuvši: Zahvaljujem na ovoj iznimnoj nagradi u ime naše ravnateljice i svih zaposlenika Strukovne škole Virovitica. Misija Strukovne škole Virovitica jest uz podršku nastavnika i pomoć brojnih financijskih institucija i udruga te poznatih financijskih stručnjaka u Republici Hrvatskoj uvesti naše učenike u svijet osobnih financija. Cilj nam je usmjeriti ih prema stalnim izvorima informacija kako bi znali  da odlaskom iz naše škole nisu prepušteni sami sebi već da postoje stručnjaci koji će im uvijek rado dati potrebnu informaciju i podsjetiti da financijske odluke treba  donositi bez žurbe, informirano i razumno.
 
U ime društva Meritus ulaganja nagradu za doprinos razvoju tržišta kapitala preuzeo je g.  Darko Horvat, predsjednik Uprave: Iznimno sam zadovoljan ovom nagradom, koja dolazi kao potvrda naših dosadašnjih uspjeha na Zagrebačkoj burzi. Mplus je 2019. imao uspješnu redovnu javnu ponudu dionica, nakon toga smo 2021. proveli sekundarnu javnu ponudu, a 2022. smo lansirali prvu domaću ESG obveznicu. Iako sebe smatramo globalnim igračem, ukazali smo povjerenje domaćem tržištu kapitala, a ono nam je uzvratilo povjerenjem, te smo zahvaljujući ovim ponudama prikupili značajan kapital od institucionalnih i privatnih investitora. Nadamo se da smo sa svojim izdanjima hrvatsko tržište kapitala učinili interesantnijim i da će se ono i dalje zasluženo razvijati.
 
Dodjelu je zaključila gospođa Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke Burze, čestitavši svima nagrađenima.

 
Kategorija: Dobitnik:
Dionica s najvećim prometom Hrvatski telekom
Dionica s najvećim porastom cijene Tankerska Next Generation
Dionica s najvećim porastom prometa HPB
Član godine Interkapital vrijednosni papiri
PwC Nagrada za građenje povjerenja javnosti Ericsson Nikola Tesla
Nagrada Akademije Zagrebačke burze za doprinos edukaciji o tržištu kapitala Strukovna škola Virovitica
Nagrada za doprinos razvoju tržišta kapitala Meritus ulaganja
Dionica godine prema izboru javnosti Hrvatski telekom