Novosti: Gotovo 550 sudionika regionalne financijske konferencije Izazov promjene

19.10.2023. 14:55
Tradicionalna regionalna financijska konferencija Izazov promjene, u organizaciji Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava (UMFO) i Zagrebačke burze, okupila je gotovo 550 sudionika iz domaće i međunarodne financijske zajednice.
 
 
 
Komentirajući dosadašnja kretanja na financijskim tržištima predsjednik Upravnog vijeća Hanfe, Ante Žigman istaknuo je kako je u 2023. ostvaren rast i iznad očekivanja.  Rasle su sve klase financijske imovine, a posebno je bio jak oporavak na američkim dioničkim tržištima. Pritom je uslijedio i oporavak prinosa obveznih mirovinskih fondova i investicijskih fondova. Najbolje prinose očekivano  su ove godine ostvarili fondovi A kategorije (13,2%) i time pobijedili inflaciju. "Očekujemo da će i fondovi B kategorija biti barem ili iznad razine inflacije (7,5%), a fondovi C kategorije također su dočekali oporavak (1,9%). To sve pokazuje da je oporavak tržišta na vidiku", izjavio je Ante Žigman. Ipak, prema njegovim riječima, trebamo biti oprezni. Rast kamatnih stopa, nastavak inflacije, recesija, ali i ratovi povećavaju pojedine sistemske rizike zbog čega svi europski regulatori pa i oni u Hrvatskoj posebno prate stanje financijskog sektora.
 

Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke, naglasio je: "Iako se trendovi rasta zaposlenosti i pada nezaposlenosti nastavljaju, stopa aktivnosti participacije na tržištu rada aktivnog stanovništva je 70 %, što je ispod europskog prosjeka od 75 %. Očekivano trajanje života kontinuirano raste i rezultira vrlo nepovoljnom promjenom starosne strukture stanovništva. Pretpostavke su da će se u idućih 20-ak godina broj stanovništva u radnoj dobi smanjiti za oko 400 000 osoba, a taj gubitak se ne može nadomjestiti iz neaktivnog stanovništva ili demografskim pronatalitetnim politikama. On se može nadoknaditi jedino povećanjem daljnje migracije, aktiviranjem umirovljenika, produljenjem radne dobi ili automatizacijom i robotizacijom".
 
 
Na okruglom stolu pod nazivom Suvremeni trendovi u razvoju europskih mirovinskih fondova zaključeno je da je Hrvatska lider među zemljama srednje i istočne Europe, a stoji jako dobro i u usporedbi s ostatkom kontinenta. Naglašeno je kako Europa ima vrlo različite mirovinske sustave kada se radi o načinu učlanjenja i isplate mirovine. Kao zanimljiv primjer istaknuta je Nizozemska koja ima jako dobru suradnju mirovinskih fondova, tvrtki i sindikata jer je članstvo u mirovinskom fondu obvezno prema kolektivnom ugovoru, a ne zbog zakonodavnog okvira.  Poruka panela je da je zajednički cilj svih dionika mirovinskog sustava afirmiranje dobrovoljne mirovinske štednje i uključivanje što većeg broja osoba u treći mirovinski stup. 

Na Konferenciji su dodijeljene nagrade društvima koja su se istaknula kvalitetom odnosa s investitorima. Riječ je o nagradi koju Poslovni dnevnik u suradnji sa Zagrebačkom burzom dodjeljuje već 14. godinu zaredom: u konkurenciju ulaze društva iz sastava indeksa CROBEX te društva uvrštena u Vodeće i Službeno tržište Zagrebačke burze, a o nagrađenima se odlučuje temeljem statističkih kriterija koji se odnose na poštovanje Pravila Burze od strane izdavatelja te na osnovi ankete provedene među sudionicima tržišta kapitala. Treća nagrada dodijeljena je Valamar Rivieri, druga Podravci, a prva Atlantic Grupi.

Drugu polovicu konferencije Izazov promjene obilježile su stručne rasprave o tome što donose mirovinski fondovi kao dioničari, ulozi mirovinskih fondova i tržišta kapitala u razvoju inovativnih industrija te što Hrvatskoj donosi članstvo u OECD-u.

Na panelu pod nazivom Mirovinski fondovi kao dioničari - što donosi vlasništvo institucionalnih investitora sudjelovali su predsjednici Uprava renomiranih tvrtki - Podravke, Spana, Valamar Riviere, Končara - Elektroindustrija, NLB-a i M Plusa. Zaključak panelista je da mirovinski fondovi kao dioničari doprinose uvođenju najboljih svjetskih korporativnih praksi u upravljanju i raspolaganju imovinom. 

Stručna rasprava Pogled u budućnost: uloga mirovinskih fondova i tržišta kapitala u razvoju inovativnih industrija na kojoj su sudjelovali predstavnici Infobipa, Endave, One Equity Partnersa i Digital Assemblya donijela je zanimljivu raspravu o važnosti mirovinskih fondova i investicijskih fondova za razvoj i poticanje inovacija u Hrvatskoj. 

Završetak konferencije obilježio je okrugli stol pod nazivom Strategija razvoja tržišta kapitala na putu ulaska Hrvatske u OECD. Predstavljeni su glavni zaključci istraživanja stavova o razvoju tržišta kapitala tržišnih sudionika koje je provelo Hrvatska udruga investicijskih profesionalaca (CFA Hrvatska) koji ukazuju na potrebu stjecanje emerging market statusa hrvatskog tržišta kapitala, jačanje i poticanje izdavatelja te mobilizacija štednje i poticanje aktivnosti malih ulagatelja. Zaključak panela je kako će Hrvatskoj članstvo u OECD-u, jedinoj velikoj međunarodnoj organizaciji u koju Hrvatska još treba pristupiti, biti prilika za dodatni razvoj tržišta kapitala. 

Konferencija je zaključena predavanjima koja su se odnosila na društveno odgovorno poslovanje. Deloitte je predstavio izazove i prilike zelene tranzicije, a UNICEF Hrvatska odgovorno investiranje promatrano kroz prizmu dječjih prava.