Novosti: "Zazvoni za ravnopravnost spolova" prvi put online

08.03.2021. 11:50


Zagreb, 8. ožujka 2021.
‒ Zagrebačka burza i ove godine među više od 100 svjetskih burzi na kojima je simboličkim zvukom zvona označen početak trgovanja povodom Međunarodnog dana žena.
 
Zvonom su zazvonili Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze, Damir Zorić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca, te dr. sc. prof. Stjepan Orešković.
 
Tom prilikom snimljene su ključne poruke vezano uz položaj žena, posebice o ulozi koju poslovni i financijski sektor može imati u osnaživanju žena kao važnog globalnog cilja održivog razvoja.
 
Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze, izjavila je: Izuzetno nam je zadovoljstvo što smo po četvrti put zaredom u društvu više od 90 svjetskih burzi koje simboličkim zvukom zvona otvaraju trgovanje povodom Međunarodnog dana žena. Vjerujem da je važno njegovati njegovo obilježavanje kao jedan dobar povod da se svake godine zapitamo koji je status žena u našem društvu i kakvi su pomaci učinjeni u posljednjih godinu dana. Zastupljenost žena u upravama društava čiji su vrijednosni papiri uvršteni na Zagrebačku burzu i dalje je na niskim razinama od otprilike 18%, a dvostruko je manji broj predsjednica uprava, i taj je postotak godinama u stagnaciji. Nažalost, te su brojke posve u skladu sa svjetskim statistikama: globalno, žene zauzimaju samo 17% mjesta u upravnim tijelima kompanija. Hrvatska je 2020. imala 57,8 bodova u Indeksu ravnopravnosti spolova koji je izračunao Europski institut za ravnopravnost spolova. Svake godine situacija je nešto bolja, ali još uvijek smo daleko od europskog prosjeka od 67,9 bodova. Prema ovom indeksu, rodne nejednakosti najizraženije su u domenu moći, koja mjeri rodnu ravnopravnost na pozicijama odlučivanja u političkoj, ekonomskoj i socijalnoj sferi.
Da bismo doprinijeli promjenama na ovom području zajedno s Hrvatskom agencijom za nadzor financijskih usluga uveli smo odredbu u naš zajednički kodeks korporativnog upravljanja koja navodi da trgovačka društva koja su na Burzi moraju oderditi ciljani postotak ženskih članova u nadzornom i upravnom odboru koji će se postići u sljedećih pet godina. Cilj bi trebao biti objavljen u godišnjem izvješću, zajedno s objašnjenjem zašto je odabran i planom koji određuje kako će se postići, a o napretku treba izvještavati svake godine.
Ulagatelji traže veću ravnotežu u korporativnom upravljanju i sve su osjetljiviji na to pitanje. I to pokazuje u kojoj se mjeri svijet mijenja. Neke projekcije kažu da će se ukupna globalna razlika među spolovima zatvoriti za 60, dok neke kažu tek za 99,5 godina. Te su brojke poražavajuće i želimo doprinijeti njihovom smanjenju.
Ženama nisu potrebne privilegije već okruženje koje će im omogućiti da ispune svoj puni potencijal, od kojeg cijela zajednica može imati koristi.
 
Glavni direktor HUP-a Damir Zorić dodao je: Ovogodišnjim događajem Ring the Bell ili Zazvoni za ravnopravnost spolova pozivamo na osnaživanje žena u poslovnom svijetu te posebno na što veću reprezentativnost žena na pozicijama donošenja ključnih odluka. Ukoliko želimo zdravo i napredno društvo, nužno nam je potrebna veća uključenost žena u javnom i društvenom životu. To je imperativ vremena, to je civilizacijska stečevina i praksa i Hrvatska mora u tom smjeru napredovati. Potaknuti prošlogodišnjim hrabrim istupima naših zaposlenica, HUP je više nego ikad odlučan glasno zagovarati ravnopravnost spolova, uključivost i jednakost, te oštro osuditi bilo kakav oblik nasilja i zlostavljanja. Kroz program Target Gender Equality koji se nastavlja i ove godine, te kroz druge inicijative, nastavljamo s aktivnostima kojima želimo potaknuti pozitivne promjene.
 
Događanje su suorganizirali Hrvatska udruga poslodavaca i Global Compact mreža Hrvatska te Zagrebačka burza u sklopu globalnog događaja Ring the Bell for Gender Equality.
 
Sedmu godinu za redom Ring the Bell for Gender Equality održan je u brojnim državama svijeta kako bi se skrenula pažnja na važnu ulogu poslovnog sektora u unaprjeđenju ravnopravnosti spolova, a u svrhu postizanja ciljeva održivog razvoja i podizanja svijesti o načelima osnaživanja žena. Globalni događaj organizira UN Global Compact s UN Women, Sustainable Stock Exchanges Initiative (SSE), Međunarodnom financijskom korporacijom (IFC) i Svjetskom federacijom burzi (WFE).
 
UN Global Compact, inicijativa Ujedinjenih Naroda za održivi razvoj, broji 15000 članova, od kojih preko 12500 iz poslovnog sektora, u 160 država i lokalnim mrežama u više od 85 zemalja, što ju čini najvećom inicijativom za održivi razvoj u svijetu. Hrvatskom mrežom Global Compact-a upravlja Hrvatska udruga poslodavaca, jačajući djelovanje poslovnog sektora u Hrvatskoj na polju održivosti i društveno odgovornog poslovanja, promičući 10 načela UNGC-a i 17 globalnih ciljeva.
 
Zagrebačka burza svojim sudjelovanjem kao jedna od 90-ak svjetskih burzi koje su se pridružile ovoj inicijativi nastoji pružiti podršku naporima da se ojača svijest o ulozi koju poslovni i financijski sektor može imati u ostvarenju ovog važnog globalnog cilja održivog razvoja.