Novosti: „Zazvoni za ravnopravnost spolova“ na Zagrebačkoj burzi

08.03.2024. 15:04
Zagreb, 8. ožujka 2024. ‒ Zagrebačka burza i ove je godine među više od 100 svjetskih burzi na kojima je simboličkim zvukom zvona označen početak trgovanja povodom Međunarodnog dana žena.

Burzovnim zvonom zazvonile su Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze, i državna tajnica Ministarstva financija Tereza Rogić Lugarić kao izaslanica predsjednika Vlade RH.

Statistike još uvijek ne idu u prilog ženama: na globalnoj razini žene imaju samo 22% mjesta u upravnim odborima, 15,7% drži pozicije financijskih direktora, 6,7% predsjednica nadzornih odbora te samo 5% poziciju izvršnih direktora. Istovremeno, istraživanja pokazuju da kompanije s višom razinom raznolikosti na izvršnoj razini imaju bolje performanse kada se radi o profitabilnosti i dugoročnom stvaranju vrijednosti.

Novo izvješće Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) procjenjuje da žene neće postići ravnopravnost s muškarcima još 131 godinu. Drugim riječima, tek 2154. Ukupni rodni jaz — mjerenje jednakopravnosti u područjima gospodarstva, politike, zdravstva i obrazovanja — smanjio se za samo 0,3% u usporedbi s prošlom godinom, prema WEF-ovom izvješću za prošlu godinu.

Ova tema postaje sve važnija za tržišta kapitala. Rodna ravnopravnost jedna je od glavnih vrijednosti EU-a, a velika je prekretnica donošenje Direktive o ženama u upravnim odborima, kojom se nastoji poboljšati rodna ravnoteža u upravama najvećih trgovačkih društava u EU uvrštenih na burzu. Države članice Direktiva obavezuje da do sredine 2026. povećaju udio žena na direktorskim pozicijama pa će trgovačka društva u nadzornim odborima morati imati najmanje 40% žena, ili na 33% svih direktorskih položaja u tvrtkama morat će se imenovati žene, izjavila je tom prilikom Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze. Udio izdavatelja na Zagrebačkoj burzi koji nemaju nijednu članicu uprave vrlo je visok i iznosi 67%, dok 34% nadzornih odbora nema niti jednu ženu. Kodeksom Zagrebačke burze i Hanfe određeno je da nadzorni odbor izdavatelja svakih pet godina mora postaviti kao cilj postotak ženskih članova nadzornog odbora i uprave koji se mora ostvariti u sljedećih pet godina. Obilježavamo ovaj dan na čast svim ženama koje su doprinijele ravnopravnosti u prošlosti te postavljamo put za žene koje dolaze iza nas, da bi već naše kćeri živjele u ravnopravnijem društvu. Ekonomska neovisnost ključni je faktor za žensku ravnopravnost, a puna uključenost oba spola u poslovanje ključna je za uspješnost kompanija, stoga je njihovo puno uključivanje u upravljačke strukture nužnost, zaključila je Ivana Gažić.

Rodnu ravnopravnost snažno podržava i OECD - gospodarstva su otpornija, produktivnija i uključivija kada smanjuju rodne nejednakosti i aktivno podupiru ravnopravno sudjelovanje žena u svim sferama života. Stoga OECD upravo rodnu ravnopravnost promovira kao jednu od tema koja bi zemljama članicama trebala predstavljati strateški interes.

Države članice UN-a usuglasile  su se oko 17 ciljeva održivog razvoja koje treba postići do 2030., a cilj 5.5 povezan je upravo s rodnom ravnopravnošću: Osigurati puno i učinkovito sudjelovanje žena i jednake mogućnosti za vodstvo na svim razinama donošenja odluka u političkom, gospodarskom i javnom životu.

Ring the Bell for Gender Equality globalno je događanje koje se održava na brojnim svjetskim burzama kako bi se skrenula pažnja na važnu ulogu poslovnog sektora u unaprjeđenju ravnopravnosti spolova, a u svrhu postizanja ciljeva održivog razvoja i podizanja svijesti o načelima osnaživanja žena. Globalni događaj organizira UN Global Compact s UN Women, Sustainable Stock Exchanges Initiative (UN SSE), Međunarodnom financijskom korporacijom (IFC) i Svjetskom federacijom burzi (WFE). 

Zagrebačka burza članica je UN Sustainable Stock Exchanges inicijative (UN SSE) i kao takva posvećena globalnim ciljevima održivog razvoja na području usluga tržišta kapitala.