Novosti: „Zazvoni za ravnopravnost spolova“ na Zagrebačkoj burzi

09.03.2023. 12:09
Zagreb, 8. ožujka 2023. ‒ Zagrebačka burza i ove je godine među više od 100 svjetskih burzi na kojima je simboličkim zvukom zvona označen početak trgovanja povodom Međunarodnog dana žena.

Tom prilikom svoje iskustvo o položaju žena na visokim pozicijama u poslovnom i financijskom sektoru podijelile su: Eva Horvat, članica Uprave Raiffeisen društva za upravljanje mirovinskim fondovima, Maja Bešević Vlajo, izvršna direktorica Sektora razvoja i investicijskog bankarstva Podravske banke i predsjednica CFA Udruge Hrvatska, Vedrana Jelušić Kašić, članica Uprave Privredne banke Zagreb, te Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze.

Svoja razmišljanja sažele su u prigodnom videu.

Poruke koje su poslane daju nešto optimističniju sliku što se tiče ravnopravnosti. Međutim, statistike još uvijek ne idu u prilog ženama: naime, na globalnoj razini žene imaju samo 19,7% mjesta u upravnim odborima, 15,7% drži pozicije financijskih direktora, 6,7% predsjednica nadzornih odbora te samo 5% poziciju izvršnih direktora. Upravo takva statistika pokazuje koliko je bitna uloga koju poslovni i financijski sektor može imati u osnaživanju žena kao važnog globalnog cilja održivog razvoja.

„Ono što je danas u svijetu potrebno je što veći broj žena u svim granama poslovanja, na svim pozicijama. Vrlo je bitno da poslovni svijet bude oblikovan i prilagođen za oba spola podjednako", izjavila je tom prilikom Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze.

Devetu godinu za redom Ring the Bell for Gender Equality održan je u brojnim državama svijeta kako bi se skrenula pažnja na važnu ulogu poslovnog sektora u unaprjeđenju ravnopravnosti spolova, a u svrhu postizanja ciljeva održivog razvoja i podizanja svijesti o načelima osnaživanja žena. Globalni događaj organizira UN Global Compact s UN Women, Sustainable Stock Exchanges Initiative (UN SSE), Međunarodnom financijskom korporacijom (IFC) i Svjetskom federacijom burzi (WFE). 

Zagrebačka burza članica je UN Sustainable Stock Exchanges inicijative (UN SSE).