Novosti: Zagrebačka burza partner u projektu Interreg MESTRI-CE

26.09.2023. 08:54
Zagrebačka burza postala je partner u projektu Interreg MESTRI-CE usmjerenom testiranju novog modela financiranja klimatski održivijih zgrada.

Projekt vodi Regionalna energetsko-klimatska agencija Sjeverozapadne Hrvatske. U predmetnom projektu sudjeluje 10 partnera iz 6 zemalja (Austrija, Slovenija, Italija, Poljska, Njemačka i Hrvatska), a većinom se radi o energetskim agencijama ili institutima iz spomenutih zemalja, dok će Zagrebačka burza imati ulogu financijskog savjetnika u projektu.

Ukupni budžet projekta iznosi 2,49 milijuna EUR, a trajat će 36 mjeseci u periodu od travnja 2023. do ožujka 2026. 

Srednja Europa mora značajno smanjiti potrošnju energije u zgradama kako bi postale klimatski neutralne. Renoviranje zgrada često je skupo i komplicirano, a izvor financiranja uglavnom su budžeti javne i lokalne uprave. Interreg CE projekti namjenjeni su razmjeni znanja i dobre prakse između zemalja članica EU s ciljem pronalaska rješenja primjenjivih u privatnom i javnom sektoru. Jedan od mogućih modaliteta financiranja su i „zelene obveznice“ za gradove i županije koje na taj način mogu financirati brojne infrastrukturne projekte poput cjelovitih energetskih obnova i poticanja obnovljivih izvora energije. U sklopu projekta Zagrebačka burza zajedno s partnerima prikupit će podatke i razviti alate za "zeleno“ financiranje takve obnove, pri čemu će Zagrebačka burza doprinijeti projektu resursima i znanjem s područja tržišta kapitala i investicijske klime u regiji. Cilj je takvog financiranja postizanje transparentnosti i održivosti koja će ulagateljima s jedne strane omogućiti praćenje investicije kroz redovito izvještavanje, a projektima donijeti sredstva kojima će se doprinijeti pozitivnim okolišnim ciljevima.

Sudjelovanje u ovakvim projektima dio je razvojne strategije Zagrebačke burze kojom se osnažuju kapaciteti tržišta kapitala i njegovih sudionika u skladu sa suvremenim ciljevima zelene tranzicije i održivosti zemalja članica EU. Ovakvi projekti potiču poduzetničku i inovativnu klimu te kreiraju širi spektar investicijskih mogućnosti za investicijsku zajednicu, stvarajući pritom bolje životne uvjete u našim mjestima i gradovima. Do sada su na Zagrebačku burzu uvrštene dvije obveznice s komponentom održivosti, ona Zagrebačkog Holdinga te Meritus ulaganja.

Više o projektu: https://www.interreg-central.eu/projects/mestri-ce/