Novosti: Pregled trgovine u trećem tromjesečju 2023.

03.10.2023. 16:50

Treći kvartal donio je rast svih trgovinskih pokazatelja u odnosu na prethodni: promet dionicama unutar knjige ponuda bio je gotovo +67% bolji, a ukupan promet oko +83%. U tom smislu obveznicama se trgovalo +76% više, a ETF-ovima +50%.

Tržišna kapitalizacija dionica ojačala je +3,3%, pri čemu ona dionica iz Vodećeg tržišta čak +7,2%, dok su ETF-ovi mjereni tim kriterijem bili +9,7% snažniji nego kvartal ranije.
Indeksi su većinom rasli: pritom je najbolje performanse zabilježio CROBEXprime (+9,3%), a slijedi ga CROBEXnutris (+8,7%).

U srpnju je potpisan ugovor o uvrštenju na Službeno tržište Zagrebačke burze obveznica Zagrebačkog holdinga d.o.o. povezanih s održivim poslovanjem tog društva, u nazočnosti zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića.

Najavljena je i konferencija „Izazov promjene“, koju Zagrebačka burza u suradnji s Udrugom društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava (UMFO) organizira od 2012. godine. Konferencija će se održati u Rovinju, 18. - 20. 10. 2023. godine, i predstavlja središnje okupljanje financijske zajednice iz Hrvatske i regije s više od 400 sudionika i 20-ak uglednih govornika.
Zagrebačka burza postala je nositelj Premium zelenog certifikata, koji se dodjeljuje kompanijama za pozitivan doprinos okolišu i zajednici. Certifikat dodjeljuje najveći privatni informacijski posrednik, tvrtka Elektronički računi, a okuplja kompanije kojima je briga o okolišu i zajednici te digitalizacija dio poslovnog identiteta.

Zagrebačka burza započela je i s objavom profila uvrštenih turističkih kompanija na zse.hr: obzirom na važnost turističkog sektora u ekonomiji zemlje, njegova stabilnost i rast imaju veliku važnost za održavanje povoljnog investicijskog okruženja, a namjera je Zagrebačke burze profilirati domaće tržište kapitala kao vodeće mjesto na području jugoistočne Europe za financiranje turističkih kompanija.

U rujnu je održan PrimePLUS investicijski webcast, na kojem su sudjelovala uglavnom društva uvrštena u Vodeće tržište te nekoliko društava iz drugih kotacija Burze kao i više od 60 domaćih i stranih analitičara i ulagatelja. Započela je i edukacija vezana uz korporativno upravljanje, u suorganizaciji Burze i Hanfe, a uz podršku EBRD-a, na čijem je prvom modulu sudjelovalo gotovo 180 predstavnika uvrštenih društava te drugih organizacija, institucija i pojedinaca zainteresiranih za pitanja korporativnog upravljanja.

Zagrebačka burza postala je partner u projektu Interreg MESTRI-CE usmjerenom testiranju novog modela financiranja klimatski održivijih zgrada. Sudjelovanje u ovakvim projektima dio je razvojne strategije Burze kojom se osnažuju kapaciteti tržišta kapitala i njegovih sudionika u skladu sa suvremenim ciljevima zelene tranzicije i održivosti zemalja članica EU.

Izvještaji