Novosti: Pregled trgovine u trećem tromjesečju 2022.

10.10.2022. 11:10

Treći kvartal na domaćem tržištu kapitala zabilježio je porast ukupnog prometa za 16,5% u odnosu na isti kvartal prethodne godine, a uzmemo li u obzir prethodni kvartal, ukupni promet porastao je čak 33,6%. Tržišna kapitalizacija blago je korigirana u odnosu na kvartal prije, dok je u slučaju dionica iz Službenog tržišta i porasla +1,6% gledajući isto razdoblje lani.

Indeksi su blago oslabjeli u usporedbi sa drugim kvartalom ove godine i istim razdobljem lani, osim CROBEXkonstrukta (+10%) i CROBEXtransporta (+29%), koji bilježe porast u odnosu na godinu ranije. Tijekom trećeg kvartala Zagrebačka burza nastavila sa stjecanjem dodatnog vlasničkog udjela u Makedonskoj burzi, u konačnici stekavši udio od 29,98%.

Zagrebačka burza najavila je konferenciju „Izazov promjene“, koju u suradnji s Udrugom društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava (UMFO) organizira od 2012. godine. Konferencija će se održati u Dubrovniku, 12. - 14. 10. 2022. godine, i predstavlja središnje okupljanje financijske zajednice iz Hrvatske i regije, s očekivanih više od 400 sudionika.

Tijekom rujna, u sklopu priprema za uvođenje eura, Zagrebačka burza identificirala je glavna područja i pitanja u vezi uvođenja eura u okviru svog poslovanja te formirala dokument i zasebnu stranicu na kojoj će se objavljivati sve informacije relevantne za korisnike usluga Burze. Zagrebačka burza ujedno je i potpisnica Etičkog kodeksa za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj.

Izvještaji