Novosti: Pregled trgovine u trećem tromjesečju 2021.

05.10.2021. 10:16

Treći kvartal donio je +4,6% veći promet unutar knjige ponuda, pri čemu je promet dionicama bio gotovo +15% viši nego kvartal ranije. Gledajući isti kvartal prethodne godine, statistika je još bolja: +23% više prometa unutar knjige ponuda, uz +27% jači promet dionicama.

Tržišna kapitalizacija dionica otprilike je +4% bolja u usporedbi s tromjesečjem prije, ali i istim razdobljem lani.
Gledajući drugi kvartal, u ovom su indeksi rasli u rasponu od +0,8% (CROBEX10) do +6,6% (CROBEXindustrija), a korigirani su bili CROBEXkonstrukt i CROBEXturist. Uspoređujući isto razdoblje lani, uz iznimku CROBEXkonstrukta, koji je oslabio -40,7%, svi su indeksi ostvarili dvoznamenkasti rast, najviše CROBEXindustrija, gotovo +30%.

Posljednjega dana kolovoza obilježena je peta godišnjica uvrštenja dionice Zagrebačke burze na uređeno tržište kojim upravlja sama Burza. Zagrebačka burza bila je i za sad je još uvijek jedina burza u srednjoj i jugoistočnoj Europi čije su dionice uvrštene na uređeno tržište, čime su postavljeni novi standardi transparentnosti i kriteriji korporativnog upravljanja te dodatno učvršćena pozicija lidera u poslovanju i uslugama tržišta kapitala u široj regiji slijedeći primjer razvijenih tržišta.
U drugoj polovici mjeseca rujna uvrštene su dionice Spana d.d., prve IT dionice na Zagrebačkoj burzi nakon 18 godina, izazvavši značajan interes ulagatelja.

U rujnu je Zagrebačka burza održala Prime Plus investicijski webcast, na kojem su sudjelovala društva uvrštena u Vodeće tržište te nekoliko društava iz drugih tržišnih segmenata Zagrebačke burze, a webcastu je nazočilo više od 50 domaćih i stranih analitičara i ulagatelja.

Izvještaji