Novosti: Pregled trgovine u prvom tromjesečju 2024.

03.04.2024. 15:19

Kvartalna statistika odaje priličnu živost tržišta u prvim mjesecima godine: promet dionicama unutar knjige ponuda bio je gotovo +35% bolji nego kvartal prije, a ukupni promet +4,5%. Tržišna kapitalizacija dionica rasla je gotovo +9%, a ETF-ova više od +41%.

Usporedba s istim razdobljem lani, odnosno prvim kvartalom 2023. godine, svjedoči o još boljem rezultatu: dionicama je trženo 46,5% više. Slično je bilo i s obveznicama, ETF-ovi su ostvarili +256% veći promet, a ukupni je promet porastao čak +67,5%. Tržišna kapitalizacija dionica gledajući prvi kvartal 2023. veća je značajnih +25,6%, a ETF-ova impresivnih +292%.

Uz iznimku CROBEXtransporta (-2,3%), svi su dionički indeksi rasli u odnosu na kvartal ranije, a najviše CROBEXindustrija (+22%).

Pogled u isto razdoblje lani odnosno prvi kvartal prošle godine otkriva još bolju sliku: uz izuzetak CROBEXtransporta, svi su indeksi ostvarili značajne dvoznamenkaste poraste, gdje se ponovno istaknuo indeks CROBEXindustrija (+52,3%).

U siječnju je održano predstavljanje Artificial Intelligence Research projekta (AIR) te okrugli stol pod nazivom „Fintech: tehnologija u službi kapitala“. Projekt AIR financiran je od strane EBRD-a kroz Taiwan Business EBRD Technical Cooperation fond, a cilj mu je kreiranje naprednog rješenja za vrednovanje društava temeljeno na AI-u. Sudionici su zaključili da fintech može donijeti niz dobrobiti za sve dionike tržišta kapitala te da su ovakva inovativna rješenja nužna kako bi pružila dodanu vrijednost korisnicima budući da strukturirano upravljanje podacima omogućuje njihovo preoblikovanje u nove uvide za ulagatelje vodeći prema učinkovitijem upravljanju investicijskim odlukama.

Tijekom veljače održane su i dvije besplatne i izvrsno posjećene edukacije: „Upoznajmo ETF-ove“, koja je okupila više od 230 sudionika iz čitave Hrvatske i država regije, te edukacija o rodnoj ravnopravnosti i financijskim tržištima u suorganizaciji s United Nations Sustainable Stock Exchanges Initiative, čiji je Zagrebačka burza član, s ciljem podizanja svijesti sudionika o održivom poslovanju kroz razumijevanje financijskih implikacija rodne nejednakosti, poboljšanja korporativnog izvještavanja i pismenosti o rodnoj ravnopravnosti te identificiranja tržišnih prilika koje ova poboljšanja pružaju.

Zagrebačka burza i ove je godine bila jedna od više od 100 svjetskih burzi na kojima je simboličkim zvukom zvona označen početak trgovanja povodom Međunarodnog dana žena kako bi se skrenula pažnja na važnu ulogu poslovnog sektora u unaprjeđenju ravnopravnosti spolova, a u svrhu postizanja ciljeva održivog razvoja i podizanja svijesti o načelima osnaživanja žena.

Akademija Zagrebačke burze ponovno se aktivno uključila u obilježavanje Tjedna novca, vodećeg globalnog događaja podizanja svijesti o važnosti financijskog obrazovanja te financijske uključenosti za djecu i mlade. U aktivnostima Akademije tim povodom do sada je sudjelovalo više od 1.400 učenika i studenata iz cijele Hrvatske i inozemstva.

Izvještaji