Novosti: Pregled trgovine u prvom tromjesečju 2023.

06.04.2023. 12:34

Iako je početak godine na domaćem tržištu kapitala započeo malim minusom, veljača i ožujak zabilježili su pozitivan trend pa je tako prvi kvartal obilježen porastom prometa unutar knjige ponuda za +15% u odnosu na posljednji kvartal prethodne godine, a promet dionicama rastao je čak +38,1%.

Vrijednost tržišne kapitalizacije rasla je bez iznimke: +10,2% kada je riječ o dionicama, +9,3% rasla je tržišna kapitalizacija obveznica, a čak +13,7% ona ETF-ova.

Dionički indeksi rasli su većinom dvoznamenkasto, od čega je značajan porast imao CROBEXtransport za čak +31% i CROBEXindustrija za +25% u odnosu na prethodni kvartal.

Usporedimo li statistiku s prvim kvartalom prošle godine, tržišna kapitalizacija dionica rasla je gotovo +7%, a rasli su i svi dionički indeksi, od čega najviše CROBEXtransport, gotovo +70%.
U ožujku su na Zagrebačkoj burzi u nazočnosti predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, ministar financija Marko Primorac i predsjednica Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić potpisali ugovor o uvrštenju obveznica Republike Hrvatske na Službeno tržište Zagrebačke burze.

Zagrebačka burza i ove je godine bila među više od 100 svjetskih burzi na kojima je simboličkim zvukom zvona označen početak trgovanja povodom Međunarodnog dana žena. Inicijativa 'Ring the Bell for Gender Equality' već devetu godinu za redom održana je u brojnim državama svijeta kako bi se skrenula pažnja na važnu ulogu poslovnog sektora u unaprjeđenju ravnopravnosti spolova, a u svrhu postizanja ciljeva održivog razvoja i podizanja svijesti o načelima osnaživanja žena.

Akademija Zagrebačke burze nizom je aktivnosti obilježila Tjedan novca, vodeći globalni događaj podizanja svijesti o važnosti financijskog obrazovanja te financijske uključenosti za djecu i mlade. Akademija Zagrebačka burze aktivnostima Tjedna novca pridružila se još 2014., otkako se Tjedan obilježava u Hrvatskoj. U aktivnostima Akademije povodom Tjedna novca otada je sudjelovalo više od 1.200 učenika i studenata iz cijele Hrvatske i inozemstva.

Izvještaji