Novosti: Pregled trgovine na Zagrebačkoj burzi u prvom tromjesečju 2020.

02.04.2020. 14:09
Godina je započela vrlo dobrom statistikom: povećanjem prometa te rastom tržišne kapitalizacije i indeksa.

Veljača je donijela nešto više neizvjesnosti – daljnje intenziviranje trgovanja, ali uz korekciju tržišne kapitalizacije i indeksa. Tržišni pokazatelji korespondirali su sa situacijom na globalnim tržištima, koja su uslijed vijesti vezanih uz razvoj događanja s koronavirusom zabilježila značajne padove. Obzirom da je hrvatsko tržište kapitala prošlu godinu zaključilo odličnom trgovinskom statistikom - promet unutar knjige ponuda bio je +9% bolji, pri čemu je promet dionicama porastao +38%; vrijednost tržišta mjerena tržišnom kapitalizacijom rasla je ukupno 13%, a pojedini indeksi rasli su dvoznamenkasto, te brojke ipak su donekle amortizirale negativne tržišne trendove.

Eskalacija globalne epidemiološke slike u ožujku rezultirala je velikom volatilnošću i pojačanim interesom investitora – dok je prosječan ukupni dnevni promet u siječnju iznosio oko 13 milijuna kuna, a u veljači oko 21 milijun kuna, u ožujku je prosječan ukupni dnevni promet bio oko 30 milijuna kuna.
U usporedbi s prethodnim kvartalom, promet dionicama unutar knjige ponuda bio je +86% veći, a ukupni promet +55% bolji.

Mjereći tržišnom kapitalizacijom, dionice su izgubile gotovo -15% vrijednosti, a indeksi između -17,5% (CROBEXnutris) te -29,6% (CROBEXkonstrukt).

Početkom ožujka Zagrebačka burza bila je među više od 90 svjetskih burzi na kojima je simboličkim zvukom zvona označen početak trgovanja povodom Međunarodnog dana žena, kako bi se skrenula pažnja na važnu ulogu poslovnog sektora u unaprjeđenju ravnopravnosti spolova, a u svrhu postizanja ciljeva održivog razvoja i podizanja svijesti o načelima osnaživanja žena. Događanju je nazočio i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Uz okolnosti koje je donijela prisutnost koronavirusa u Hrvatskoj, Zagreb je u ožujku pogodio i snažan potres. Unatoč tome, trgovanje na Zagrebačkoj burzi odvijalo se uredno i redovito, uz pružanje punog opsega usluge članovima, izdavateljima, ulagateljima i svima koji su neposredno ili posredno uključeni u tržište kapitala.

Izvješća