Novosti: Pregled trgovine na Zagrebačkoj burzi u lipnju 2023.

03.07.2023. 16:12

Lipanj je na domaćem tržištu kapitala ostvario vrlo dobru trgovinsku statistiku: promet unutar knjige ponuda porastao je za +23% u odnosu na svibanj dok je ukupan promet veći za čak +32,7%.

Tržišna kapitalizacija dionica porasla je za +2,2%, a ona ETF-ova rasla je čak +57%.

Dionički indeksi uglavnom su također rasli od čega najviše indeks CROBEXindustrija (+9,21%) i CROBEX10tr (+6,87%).

U lipnju je već tradicionalno održana investicijska konferencija Zagrebačke i Ljubljanske burze „CEE Investment Opportunities“ koja je koncipirana kao mjesto susreta investitora te eminentnih izdavatelja sa Zagrebačke i Ljubljanske burze, s ciljem da se kroz niz individualnih sastanaka na jednome mjestu u kratkom periodu omogući neposredan kontakt kompanija i investitora. Na ovogodišnjem događanju uz hrvatske i slovenske kompanije sudjelovale su i kompanije uvrštene na makedonsku burzu te po prvi puta i nekoliko rumunjskih kompanija s Bukureštanske burze, a ukupno je održano oko 250 sastanaka.

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga, Središnje klirinško depozitarno društvo i Zagrebačka burza održali su 14. godišnju edukaciju namijenjenu društvima čiji su vrijednosni papiri uvršteni na uređeno tržište Zagrebačke burze. Sudjelovalo je više od 100 predstavnika izdavatelja, kojima su i ove godine prezentirani noviteti vezani uz regulativu tržišta kapitala te druge srodne teme. Predstavnici Europske banke za obnovu i razvoj na edukativnom skupu najavili su edukaciju o korporativnom upravljanju koja će biti svojevrstan nastavak projekta revizije Kodeksa korporativnog upravljanja HANFE i Burze.

Izvještaji