Novosti: Potpisan ugovor za AI Research projekt

21.12.2023. 15:49
U prostorijama Zagrebačke burze potpisan ugovor koji označava početak kreacije naprednog rješenja za automatizirano vrednovanje društava temeljenog na strojnom učenju: Artificial Intelligence Research Project. 

Ugovor koji obilježava početak suradnje potpisali su Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze, dr. sc. Kristijan Cinotti, Managing Partner konzultantskog društva Mazars, te Slađana Krpić, članica Uprave pružatelja informatičkih usluga Poslovna inteligencija. 

Projekt je financiran od strane EBRD-a, uz podršku Taiwan Business EBRD Technical Cooperation fonda, a obzirom na potencijal, dionici očekuju velik interes u Hrvatskoj ali i regiji. Jedna od poteškoća s kojima se uvrštena društva u Hrvatskoj i usporedivim regionalnim tržištima susreću jest izostanak analitičkog praćenja, što ulagateljima otežava donošenje investicijskih odluka, a dostupnost ovakvih analiza ujedno znači i doprinos transparentnosti tržišta. U prvoj fazi razvoja rješenje će omogućiti pripremu automatiziranih izvješća o procjeni vrijednosti dionica za uvrštena društva. 

Plan je da se rješenje u drugoj fazi razvoja poveže s AI tehnologijom. Ideja je omogućiti automatizaciju i ubrzati what-if analize te posljedično pridonijeti djelotvornosti istraživanja vrijednosti društava. 

Cilj je rješenja omogućiti pristup procjeni vrijednosti svim dionicima, a koristi rješenja ogledat će se kroz povećanu dostupnost istraživanja, značajno smanjenje vremena potrebnog za prikupljanje podataka, manje oslanjanje na ljudske resurse što će značiti i smanjenu mogućnost pogrešaka, mogućnost brže izrade procjene vrijednosti dionica te omogućavanje korištenja jednostavnog alata za analizu podataka. 

Zagrebačka burza ranije je sudjelovala u sličnom projektu podržanom od strane EBRD-a, koji je omogućio analitičko praćenje dijela uvrštenih društava te pokazao da postoji izrazita potreba za takvim vrstama izvještaja i podataka. 

Završetak projekta najavljen je za kraj 2024., kada će rješenje biti predstavljeno široj javnosti.