Novosti: Potpisan ugovor o uvrštenju obveznica Zagrebačkog holdinga

13.07.2023. 09:12
Zagreb, 12. srpnja 2023. – U prostorijama Zagrebačke burze potpisan je ugovor o uvrštenju obveznica Zagrebačkog holdinga d.o.o. na Službeno tržište Zagrebačke burze.

Ugovor su potpisali Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze, te predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Ivan Novaković u nazočnosti zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića. Potpisivanju su nazočili i predstavnici agenata izdanja Erste&Steiermärkische Bank d.d., Privredne banke Zagreb d.d. i Zagrebačke banke d.d. 

Nominalna vrijednost obveznica je 305 milijuna eura, povezane su s održivim poslovanjem te tvrtke, s rokom dospijeća od pet godina, a u upisu su mogli sudjelovati i mali i kvalificirani ulagatelji. Obveznice se izdaju uz fiksnu godišnju kamatnu stopu od 4,90%.

U slučaju neispunjenja obveza Zagrebačkog holdinga povezanih uz ispunjenje zadanih ciljeva uspješnosti u pogledu održivosti, Holding će o dospijeću obveznica platiti imateljima obveznica jednokratnu dodatnu naknadu (penal) u visini od 0,25% od ukupnog nominalnog iznosa izdanih obveznica po pojedinom cilju. 

Foto: Ivan Lacković


Kao ciljeve uspješnosti u pogledu održivosti Holding je odredio povećanje udjela odvojeno prikupljenog komunalnog otpada te povećanje udjela obnovljive električne energije u ukupnoj potrošnji električne energije.

Tim je povodom predsjednica Uprave Burze Ivana Gažić izjavila: Izuzetno nas veseli ova obveznica povezana s ciljevima održivog razvoja, a to je aspekt kojem ulagatelji pridaju sve više pozornosti. Kllimatski i okolišni izazovi sve su veći te održivo financiranje gotovo da više nije izbor nego imperativ. Ovo izdanje svakako će doprinijeti raznolikosti investicijskih opcija na našem tržištu kapitala.

Prvi dan trgovanja ovim obveznicama na Zagrebačkoj burzi je 14. srpnja 2023. godine.