Novosti: Mjesečni izvještaj za veljaču 2024.

01.03.2024. 13:50

Veljača je protekla u ozračju solidne trgovinske statistike: promet unutar knjige ponuda bio je +7,6% bolji, pri čemu je dionički promet unutar knjige ponuda porastao +2,5%. Promet dionicama unutar knjige ponuda korigiran je za -39,6%, no zato je promet ETF-ovima rastao +275,1%. U konačnici ukupan je promet bio gotovo +10% veći nego mjesec ranije.

Tržišna kapitalizacija ojačala je +2,2%, iako je ona dionica pala za -0,6%, dok je vrijednost ETF-ova mjerena ovim kriterijem osnažena +27,72%.

Izvedba indeksa bila je mještovita: dok su osnovni CROBEXI (CROBEX, CROBEX10 te total return indeksi) rasli otprilike +2%, sektorski indeksi većinom su korigirani, kao i indeks Vodećeg tržišta CROBEXprime. Izuzetak čini CROBEXindustrija s rastom od +7,6%.

Zagrebačka burza tijekom veljače održala je dvije besplatne i izvrsno posjećene edukacije: „Upoznajmo ETF-ove“, koja je okupila više od 230 sudionika iz čitave Hrvatske i država regije, te edukaciju o rodnoj ravnopravnosti i financijskim tržištima u suorganizaciji s United Nations Sustainable Stock Exchanges Initiative, čiji je Zagrebačka burza član, s ciljem podizanja svijesti sudionika o održivom poslovanju kroz razumijevanje financijskih implikacija rodne nejednakosti, poboljšanja korporativnog izvještavanja i pismenosti o rodnoj ravnopravnosti te identificiranja tržišnih prilika koje ova poboljšanja pružaju.

 

Izvještaji