Novosti: Mjesečni izvještaj za siječanj 2024.

02.02.2024. 15:10

Siječanj je donio gotovo -29% manji ukupni promet, čemu je doprinio nešto slabiji promet obveznicama te ETF-ovima. Međutim, promet dionicama unutar knjige ponuda bio je vrlo dobrih +15,2% bolji nego mjesec ranije.

Ojačana vrijednost tržišta ogledala se u porastu tržišne kapitalizacije od značajnih +5,4% kad se radi o dionicama, a izvrsnih +16,92% kad su u pitanju ETF-ovi.

O tome svjedoče i indeksi, koji su bez iznimke godinu započeli u plusu, pri čemu se istaknuo CROBEXkonstrukt s +16% porasta, a dobrom rezultatom izdvajaju se i CROBEXturist (+7,72%), CROBEXindustrija (+6,45) te CROBEXplus (+5,18).

U siječnju je održano predstavljanje Artificial Intelligence Research projekta (AIR) te okrugli stol pod nazivom „Fintech: tehnologija u službi kapitala“. Projekt AIR financiran je od strane EBRD-a kroz Taiwan Business EBRD Technical Cooperation fond, a cilj mu je kreiranje naprednog rješenja za vrednovanje društava temeljeno na AI-u. Sudionici su zaključili da fintech može donijeti niz dobrobiti za sve dionike tržišta kapitala te da su ovakva inovativna rješenja nužna kako bi pružila dodanu vrijednost korisnicima budući da strukturirano upravljanje podacima omogućuje njihovo preoblikovanje u nove uvide za ulagatelje vodeći prema učinkovitijem upravljanju investicijskim odlukama.

 

Izvještaji