Novosti: Mjesečni izvještaj za rujan 2023.

03.10.2023. 16:46

U rujnu je promet unutar knjige ponuda ponešto korigiran, otprilike -6%, no zahvaljujući rastu prometa obveznicama te snažnom blok-prometu dionica ukupni je promet u konačnici bio +7,6% veći nego u kolovozu.
Tržišna kapitalizacija ostala je uglavnom na prošlomjesečnim razinama, dok je ona dionica iz Vodećeg tržišta neznatno rasla, a značajnije je rasla ona ETF-ova (+6,25%).

Indeksi su većinom korigirani, uglavnom manje od -1%, uz iznimku CROBEXindustrije (-2,51%) i CROBEXkonstrukta (-3,21%), dok su rasli CROBEXnutris (+1,37) i CROBEXtransport (+2,60).

Zagrebačka burza d.d. postala je nositelj Premium zelenog certifikata, koji se dodjeljuje kompanijama za pozitivan doprinos okolišu i zajednici. Certifikat dodjeljuje najveći privatni informacijski posrednik, tvrtka Elektronički računi, te okuplja kompanije kojima je briga o okolišu i zajednici te digitalizacija dio poslovnog identiteta.

Zagrebačka burza započela je s objavom profila uvrštenih turističkih kompanija na zse.hr: obzirom na važnost turističkog sektora u ekonomiji zemlje, njegova stabilnost i rast imaju veliku važnost za održavanje povoljnog investicijskog okruženja, a namjera je Zagrebačke burze profilirati domaće tržište kapitala kao vodeće mjesto na području jugoistočne Europe za financiranje turističkih kompanija.

U rujnu je održan Prime Plus investicijski webcast, na kojem su sudjelovala uglavnom društva uvrštena u Vodeće tržište te nekoliko društava iz drugih kotacija Burze te više od 60 domaćih i stranih analitičara i ulagatelja.

Zagrebačka burza postala je partner u projektu Interreg MESTRI-CE usmjerenom testiranju novog modela financiranja klimatski održivijih zgrada. Sudjelovanje u ovakvim projektima dio je razvojne strategije Burze kojom se osnažuju kapaciteti tržišta kapitala i njegovih sudionika u skladu sa suvremenim ciljevima zelene tranzicije i održivosti zemalja članica EU.

Izvještaji