Novosti: Mjesečni izvještaj za rujan 2021.

04.10.2021. 11:42

Rujan je bio obilježen živahnim trgovanjem i velikim interesom ulagatelja. Praktički su svi trgovinski pokazatelji uzletjeli pa je tako promet dionicama unutar knjige ponuda bio +116% veći, obveznicama +102%, ETF-ovima +36%, a intenzivno je bilo i na strani blok-prometa dionicama (+772%). U konačnici je ukupan promet zabilježio rast od +153% u odnosu na kolovoz.

Tržišna kapitalizacija dionica ojačala je +2,4%, a indeksi su u pravilu rasli, i to čak iznad +7%, kao u slučaju CROBEXindustrije, dok su se CROBEX, CROBEX10, CROBEXtr i CROBEX10tr zaustavili na otprilike +1,6%. CROBEXprime bio je +3,2% bolji nego mjesec ranije, a CROBEXnutris +4,2%.

Uvrštenje Spana d.d. u drugoj polovici mjeseca nesumnjivo je izazvalo dodatan interes za tržište kapitala i potaknulo interes ulagatelja. U samo šest trgovinskih dana ova prva IT dionica na Zagrebačkoj burzi nakon 18 godina uspjela se probiti na sedmo mjesto najtrgovanijih dionica tijekom mjeseca rujna.

U rujnu je Zagrebačka burza održala Prime Plus investicijski webcast, na kojem su sudjelovala društva uvrštena u Vodeće tržište te nekoliko društava iz drugih tržišnih segmenata Zagrebačke burze, a webcastu je nazočilo više od 50 domaćih i stranih analitičara i ulagatelja.

Izvještaji