Novosti: Mjesečni izvještaj za prosinac 2023.

02.01.2024. 15:05

Posljednji mjesec u godini donio je određene korekcije u odnosu na studeni pa je tako promet dionicama unutar knjige ponuda bio nešto manji nego mjesec ranije (-1,6%), no u konačnici je zahvaljujući blok-prometu obveznica te pojačanom prometu ETF-ovima (+19%) ukupan promet porastao za osjetnih +10%.

Tržišna kapitalizacija dionica bolja je za +4,1%, obveznica za gotovo +2%, a ETF-ova za čak +25%.

Svi su indeksi rasli, uz iznimku CROBEXtransporta (-1%). Najveći porast realizirali su CROBEXkonstrukt (+9%) te CROBEXprime (+5,6%).

U prosincu je održana tradicionalna investicijska konferencija Ljubljanske i Zagrebačke burze „CEE investment opportunities“, koja je u Ljubljani okupila 20 izdavatelja iz Slovenije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije te Bugarske, koji su održali oko 160 sastanaka s analitičarima i investitorima iz regije.

Zagrebačka burza, Mazars te Poslovna inteligencija potpisali su ugovor koji označava početak kreacije naprednog rješenja za automatizirano vrednovanje društava temeljenog na strojnom učenju: Artificial Intelligence Research Project. Projekt je financiran od strane EBRD-a, uz podršku Taiwan Business EBRD Technical Cooperation fonda, a cilj je projekta u prvoj fazi razvoja proizvesti rješenje koje će omogućiti pripremu automatiziranih izvješća o procjeni vrijednosti dionica za uvrštena društva, dok bi se predmetno rješenje u drugoj fazi povezalo s AI tehnologijom.

Prosinac je i mjesec dodjele Nagrada Zagrebačke burze, koje Burza dodjeljuje već dvanaestu godinu za redom. Događanje je okupilo stotinjak uzvanika, a nagrade su dodijeljene u ukupno sedam kategorija, razmatrajući objektivne, statističke kriterije, ali i ukupan doprinos edukaciji i razvoju domaćeg tržišta kapitala.

 

Izvještaji