Novosti: Mjesečni izvještaj za ožujak 2020.

02.04.2020. 14:08
Ožujak je bio izuzetno izazovan mjesec – uz okolnosti koje je donijela prisutnost koronavirusa u Hrvatskoj, Zagreb je pogodio i snažan potres. Unatoč tome, trgovanje na Zagrebačkoj burzi čitavog se mjeseca odvijalo uredno i redovito, uz pružanje punog opsega usluge članovima, izdavateljima, ulagateljima i svima koji su neposredno ili posredno uključeni u tržište kapitala.

Tržište je bilo izuzetno volatilno, a trgovanje intenzivno, uz prosječan ukupni dnevni promet od oko 30 milijuna kuna. Promet dionicama unutar knjige ponuda bio je gotovo +50% veći, a ukupni promet +58%.
Početak tjedna bio je obilježen izrazitom fluktuacijom cijena, dok je u drugom dijelu došlo do određenog smirivanja trenda pa čak i oporavka indeksa. Tržišna kapitalizacija dionica u konačnici je pala -13,3%, a CROBEX je na mjesečnoj razini korigiran -20,6%. Korekcija ostalih indeksa također je bila dvoznamenkasta, u rasponu od -17,23% (CROBEXnutris) do -25,9% (CROBEXindustrija).

Početkom ožujka Zagrebačka burza bila je među više od 90 svjetskih burzi na kojima je simboličkim zvukom zvona označen početak trgovanja povodom Međunarodnog dana žena, kako bi se skrenula pažnja na važnu ulogu poslovnog sektora u unaprjeđenju ravnopravnosti spolova, a u svrhu postizanja ciljeva održivog razvoja i podizanja svijesti o načelima osnaživanja žena. Događanju je nazočio i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Izvješća