Novosti: Mjesečni izvještaj za lipanj 2024.

02.07.2024. 11:05

Mjesec lipanj na domaćem tržištu kapitala zaključen je padom prometa unutar knjige ponuda za -4,5%, no ukupni je promet u odnosu na prethodni mjesec porastao za +3,2%.

Tržišna kapitalizacija blago je korigirana u slučaju dionica (-0,5%) za razliku od tržišne kapitalizacije obveznica (+0,12%) i ETF-ova (+24,9%).

Kod dioničkih indeksa male su razlike ostvarene u odnosu na prethodni mjesec, gdje je najveći pad zabilježio CROBEXkonstrukt (-3,85%), a najviše je rastao CROBEX10tr (+1,91%).

U lipnju je već tradicionalno održana investicijska konferencija Zagrebačke i Ljubljanske burze „CEE Investment Opportunities“ koja je koncipirana kao mjesto susreta investitora te eminentnih izdavatelja iz regije (kompanije uvrštene na Zagrebačku, Ljubljansku te Bukureštansku burzu), s ciljem da se kroz niz individualnih sastanaka na jednome mjestu u kratkom periodu omogući neposredan kontakt kompanija i investitora. Ukupno je održano oko 170 sastanaka između 16 kompanija te 45 analitičara i investitora.

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga, Središnje klirinško depozitarno društvo i Zagrebačka burza održali su 15. godišnju edukaciju namijenjenu društvima čiji su vrijednosni papiri uvršteni na uređeno tržište Zagrebačke burze, uz sudjelovanje 80-ak predstavnika izdavatelja.

 

Izvještaji