Novosti: Mjesečni izvještaj svibanj 2020

02.06.2020. 10:21
Svibanj je donio dodatno smirivanje tržišta te daljnju korekciju prometa – promet dionicama unutar knjige ponuda bio je -54,6%, a ukupni promet -42,5% niži nego mjesec ranije.

Istovremeno, čini se da se cijene dionica postupno oporavljaju pa je tržišna kapitalizacija porasla +2,6%, a dionički su indeksi bez iznimke zabilježili rast: najmanje je rastao CROBEXnutris (+1,88%), a dvoznamenkasto CROBEXindustrija (+10,51%) te CROBEXkonstrukt (+19%).
Gledajući lanjski svibanj, ovogodišnji je po pitanju ukupnog prometa bio -40-ak% slabiji, dok je CROBEX prošle godine u isto vrijeme bio +11,7% jači.

U svibnju je Zagrebačka burza održala prvi ovogodišnji investicijski webcast za izdavatelje iz Vodećeg tržišta, na kojem su se predstavili AD Plastik d.d., Arena Hospitality Group d.d., Atlantic Grupa d.d., Podravka d.d. i Valamar Riviera d.d., a webcastu je prisustvovalo rekordnih 60-ak investitora i analitičara iz Hrvatske i svijeta. Odličan odaziv svjedoči u prilog činjenici da je u ovakvim zahtjevnim okolnostima održavanje otvorenog dijaloga između kompanija i investicijske javnosti te promoviranje najviših standarda transparentnosti važnije nego ikada.
Četiri društva uvrštena na Zagrebačku burzu - AD Plastik, Arena Hospitality Group, Ilirija i Zagrebačka burza - izabrana su za sudjelovanje u programu Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) usmjerenom analizama malih i srednjih poduzeća, koji je startao u svibnju. Cilj je programa povećati javnu dostupnost analitičkih materijala za mala i srednja poduzeća uvrštena na regionalne burze. Program je u potpunosti usklađen s ciljevima Akcijskog plana za izgradnju unije tržišta kapitala Europske komisije, koji posebno naglašava važnost olakšavanja pristupa financiranju, uključujući rizični kapital, osobito za mala i srednja poduzeća, kao jedno od pet prioritetnih područja za razvoj tržišta.

Akademija Zagrebačke burze u svibnju je obilježila 10. godišnjicu svoga rada. Utemeljena 2010. kao edukativni odjel Zagrebačke burze, uz potporu Europske banke za obnovu i razvoj, danas je najveći pružatelj usluga edukacije o financijskim tržištima u Hrvatskoj.
Akademija je do sada razvila ukupno preko 80 različitih programa te organizirala više od 500 edukativnih događanja kroz koje je prošlo gotovo 10.000 sudionika, od čega su za njih otprilike 70%-ak osigurane besplatne edukacije. Izuzetan naglasak Akademija stavlja na edukaciju mladih, posebno srednjoškolaca i studenata, kojih je educirano oko 5.000, iz čitave Hrvatske, Europe i svijeta (Brazila, Južne Afrike, Kanade, Kine, SAD-a i drugih zemalja).
Izvješća