Novosti: Akademija Zagrebačke burze obilježava Svjetski i Europski tjedan novca

21.03.2023. 12:58

Do sada besplatno educirano više od 5.500 mladih


Zagreb, 21. ožujka 2023. - Akademija Zagrebačke burze i ove se godine aktivno uključuje u obilježavanje Svjetskog tjedna novca (www.globalmoneyweek.org) i Europskog tjedna novca (europeanmoneyweek.eu).

Svjetski tjedan novca vodeći je globalni događaj podizanja svijesti o važnosti financijskog obrazovanja te financijske uključenosti za djecu i mlade. Do sada je u aktivnostima ovih inicijativa sudjelovalo preko 53 milijuna djece i mladih u 176 zemalja. 

Aktivnosti Tjedna novca usmjerene su podizanju razine financijske pismenosti kod mladih putem različitih oblika formalnog i neformalnog obrazovanja kako bi od najranije dobi stjecali znanja, vještine, stavove i ponašanja potrebne za donošenje zdravih financijskih odluka.

Uslijed globalizacije tržišta financijskih proizvoda i usluga te pojačane digitalizacije potrošačima se nude sve složeniji financijski proizvodi i usluge. Pritom je sve izraženija neravnoteža između dostupnih informacija i resursa koje posjeduju pružatelji financijskih proizvoda i usluga s jedne strane te korisnici financijskih proizvoda i usluga s druge strane te je stoga još važnije raditi na jačanju obrazovnih kapaciteta iz područja financija.

Akademija Zagrebačka burze aktivnostima Tjedna novca pridružila se još 2014., otkako se Tjedan obilježava u Hrvatskoj. U aktivnostima Akademije povodom Tjedna novca otada je sudjelovalo više od 1.200 učenika i studenata iz cijele Hrvatske i inozemstva. 

Ove godine Akademija će održati predavanja za učenike i studente iz Splita, Dugog Sela, Virovitice, Šibenika, Pazina i Zagreba te im tim putem pružiti osnovna znanja o tržištu kapitala i burzovnom trgovanju. U suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom, Agencijom za odgoj i obrazovanje te Ministarstvom financija Akademija će sudjelovati i u dodatnim aktivnostima Tjedna novca namijenjenima odgojno-obrazovnim djelatnicima i učenicima.

Akademija upravlja i online simulacijom burzovnog trgovanja pod nazivom „Virtualna burza“, na kojoj je do sada registrirano više od 25.000 korisnika, a koja se već 14 godina koristi u nastavi vezanoj uz tržišta kapitala na nekoliko ekonomskih i srodnih fakulteta, visokih te srednjih škola.

Akademija Zagrebačke burze utemeljena je 2010. godine i danas je najveći pružatelj usluga edukacije o financijskim tržištima u Hrvatskoj, s više od 10.000 polaznika i preko 100 edukativnih programa. Veliku pozornost posvećuje društveno odgovornom poslovanju i jačanju financijske pismenosti opće populacije s naglaskom na mladima. Osim što sudjeluje u radu Operativne radne grupe za praćenje provedbe mjera i aktivnosti definiranih Akcijskim planom za unaprjeđenje financijske pismenosti potrošača Vlade Republike Hrvatske, kroz svoje aktivnosti Akademija je do sada osigurala besplatne edukacije za više od 5.500 mladih. 

Više: www.akademijazse.hr.