Event Archive: Ring the Bell for Gender Diversity

Friday, 06 March 2020
Zagreb
Zagrebačka burza među više od 90 svjetskih burzi na kojima je simboličkim zvukom zvona označen početak trgovanja povodom Međunarodnog dana žena, a događanju je nazočio i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.
Zvonom su zazvonili Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze, i Gordana Deranja, predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca te ujedno predstavnica Global Compact mreže Hrvatska, uz veleposlanika Kanade u Hrvatskoj, Njegovu Ekscelenciju Alana Bowmana, a prigodnim govorom nazočnima se obratio i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.
 
 
 
Tom prilikom Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze, izjavila je: Izuzetno nam je zadovoljstvo što smo po treći put zaredom u društvu više od 90 svjetskih burzi koje simboličkim zvukom zvona otvaraju trgovanje povodom Međunarodnog dana žena. Vjerujem da je važno njegovati njegovo obilježavanje kao jedan dobar povod da se svake godine zapitamo koji je status žena u našem društvu i kakvi su pomaci učinjeni u posljednjih godinu dana. I ove godine moramo konstatirati da je, prema izvještajima Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga, zastupljenost žena u upravama društava čiji su vrijednosni papiri uvršteni na Zagrebačku burzu na razini od svega 15-ak%, a dvostruko je manji broj predsjednica uprava, i taj je postotak godinama u stagnaciji. Razna istraživanja idu u prilog tvrdnjama da puna participacija žena povećava političku stabilnost, smanjuje vjerojatnost sukoba i povećava BDP, a u ekonomskom smislu, zastupljenost žena u upravljačkim tijelima povećava profitabilnost za 35 posto te kreira 34 posto veću vrijednost za dioničare. Zanemarivanjem žena kao potencijala na neki način zanemarujemo praktički 50% radne populacije. Osim što ne zauzimaju vodeće pozicije, u Hrvatskoj je nažalost i niža zaposlenost žena od prosjeka EU. Financijskom industrijom odjeknula je u siječnju 2020. vijest da je Goldman Sachs, jedna od najvećih investicijskih kuća, odlučila da neće na burzu uvrštavati kompanije koje nemaju barem jednu ženu u upravi. Investitori traže veću ravnotežu u upravljanju kompanijama i sve su osjetljiviji na ovo pitanje. I to pokazuje u kojoj se mjeri svijet mijenja. Ženama ne trebaju privilegije već kreiranje okružja koje će im omogućiti ispunjenje njihovog punog potencijala, od čega koristi može imati čitava zajednica.

 

 
Predsjednica HUP-a Gordana Deranja dodala je: Hrvatska treba vise žena na tržištu rada i više žena na upravljačkim funkcijama. Žene ne bi trebale birati između karijere i obitelji i HUP će se zalagati za promjene koje upravo utječu na ta područja i barijere. Jednako tako, potreban je konsenzus društva o postizanju  jednakih primanja muškaraca i žena na istom radnom mjestu. Danas zvonimo za pozitivne promjene.
 
Događanje su suorganizirali Hrvatska udruga poslodavaca i Global Compact mreža Hrvatska te Zagrebačka burza u sklopu globalnog događaja Ring the Bell for Gender Equality.
 
Šestu godinu za redom Ring the Bell for Gender Equality održan je u brojnim državama svijeta kako bi se skrenula pažnja na važnu ulogu poslovnog sektora u unaprjeđenju ravnopravnosti spolova, a u svrhu postizanja ciljeva održivog razvoja i podizanja svijesti o načelima osnaživanja žena. Globalni događaj organizira UN Global Compact s UN Women, Sustainable Stock Exchanges Initiative (SSE), Međunarodnom financijskom korporacijom (IFC) i Svjetskom federacijom burzi (WFE). Prošle je godine na Međunarodni dan žena zvono zazvonilo 80-ak burzi diljem svijeta, a ove godine inicijativi se pridružilo više od 90 burzi.
 
UN Global Compact, inicijativa Ujedinjenih Naroda za održivi razvoj, broji 13000 članova u 170 država i lokalnim mrežama u više od 85 zemalja, što ju čini najvećom inicijativom za održivi razvoj u svijetu. Hrvatskom mrežom Global Compact-a upravlja Hrvatska udruga poslodavaca, jačajući djelovanje poslovnog sektora u Hrvatskoj na polju društveno odgovornog poslovanja i promičući 17 ciljeva.
 
Zagrebačka burza svojim sudjelovanjem kao jedna od 90-ak svjetskih burzi koje su se pridružile ovoj inicijativi nastoji pružiti podršku naporima da se ojača svijest o ulozi koju poslovni i financijski sektor može imati u ostvarenju ovog važnog globalnog cilja održivog razvoja.