Zagrebačka burza

učitavam
RSS Novosti
  • Naslovna
  • Zagrebačka burza predstavila 'Progress' - novu trgovinsku platformu za mala i srednja poduzeća
ispiši
Zagrebačka burza predstavila 'Progress' - novu trgovinsku platformu za mala i srednja poduzeća
Progress je ime nove trgovinske platforme Zagrebačke burze, namijenjene malim i srednjim poduzećima, danas predstavljene na zajedničkoj konferenciji Zagrebačke burze i KPMG-a Croatia, savjetnika u projektu.

 
Konferenciju je predstavljanjem nove platforme i njezinog službenog imena otvorio g. Tomislav Gračan, član Uprave Zagrebačke burze, koji je naglasio kako je ovaj novi projekt još jedan kojim Zagrebačka burza želi aktivno pomoći razvoju hrvatskog gospodarstva, čime Burza, osim mjesta trgovine, postaje katalizatorom novog rasta i napretka, kako kaže samo ime platforme.

 
Projekt je svojim dolaskom i prigodnim riječima podržala i gđa Martina Dalić, potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta, poželjevši Zagrebačkoj burzi puno uspjeha s novom platformom.
 
Gđa Vedrana Jelušić Kašić, direktorica Europske banke za obnovu i razvoj za Hrvatsku, Sloveniju, Slovačku i Mađarsku, čiji je Technical Cooperation Fund financijski podržao razvoj Progressa, istaknula je važnost inovativnog pristupa financiranju rasta europskih poduzeća, koja su tradicionalno više usmjerena na kredite komercijalnih banaka. Uz to, istaknula je povjerenje koje EBRD ima u poslovne iskorake Zagrebačke burze, čiji je EBRD jedan od dioničara: „Zagrebačka burza među prvim zemljama u okruženju razvija platformu za financiranje malih i srednjih poduzeća omogućavajući im lakši pristup financiranju instrumentima tržišta kapitala, uključujući pristup kapitalu i kreditnim instrumentima. Ova inicijativa izuzetno je bitna jer upravo mala i srednja poduzeća, koje čine većinu svih privatnih privrednih subjekata u Hrvatskoj, imaju znatno otežan pristup financiranju, posebno nakon financijske krize.“
 
Zagrebačka burza je, uz potporu savjetnika KPMG Croatia i Odvjetničkog društva Mamić, Perić, Reberski, Rimac, osmislila novu trgovinsku platformu, koja će malim i srednjim poduzećima, prvo iz Hrvatske, a zatim i iz regije, omogućiti da prikupe kapital za rast poslovanja putem izdavanja dionica ili da se samo listaju te na taj način testiraju atraktivnost svojih dionica na tržištu.

 
„Progress Zagrebačke burze inovativni je model inkubatora za mala i srednja poduzeća, društva s ograničenom odgovornošću koja se žele pretvoriti u dionička društva i prikupiti novac na burzi, gdje će tim poduzećima Burza dati znanja, odnosno pomoći im pri identificiranju adekvatnih savjetnika u tom složenom procesu, osigurati im fer troškove transakcije, savjetovati ih tijekom procesa financiranja, ali pomoći im i u osiguravanju mogućih dodatnih sredstava kroz korištenje sredstava razvojnih banaka i agencija, te suradnju s državnim i ostalim institucijama koje pomažu financiranje razvoja gospodarstva“, protumačio je prednosti Progressa za mala i srednja poduzeća g. Daniel Lenardić, partner u KPMG Croatia.
 
Uz to, Zagrebačka burza nastojat će kroz trgovinsku platformu Progress kompanijama koje se odluče ući u proces listanja i prikupljanja dioničkog kapitala osigurati i alternativne izvore financiranja za subvencioniranje savjetnika ili analitičara koji će tijekom procesa pratiti malo ili srednje poduzeće. Kroz rad na projektu organizirano je nekoliko radionica i održan velik broj sastanaka koji su već pokazali i potrebu i interes poduzeća za ovaj oblik financiranja.
 
U Hrvatskoj postoji 13.440 kompanija koje se mogu klasificirati kao srednja i mala, dok njih čak 1.332 ima kapital između 2 i 20 milijuna eura, a koji predstavljaju ciljnu skupinu za privlačenje na Progress. Hrvatska mala i srednja poduzeća, iako zapošljavaju najviše zaposlenika, zaostaju za europskim prosjekom sudjelovanja u stvaranju dodane vrijednosti i zapošljavanja, čemu je jedan od razloga svakako i  mogućnost financiranja razvoja poslovanja: u Hrvatskoj čak 70 posto financiranja malih i srednjih poduzeća dolazi od banaka. Osim što su krediti manje dostupni, oni su uglavnom namijenjeni obrtnom kapitalu i nose rizik refinanciranja jer su kratkoročni uz kamatne stope od čak jedan ili dva postotna boda više od onih za velike, zrele kompanije. Slična je situacija i na drugim tržištima u okruženju.

 
Uz to, u našoj zemlji svaka peta kompanija u obiteljskom vlasništvu treba prenijeti vlasništvo na iduću generaciju, a gotovo četrdeset posto njih želi imenovati direktora izvan obitelji, dok tridesetak posto želi prodati kompaniju.
 
Sve su to razlozi zbog kojih  se Zagrebačka burza odlučila na lansiranje nove platforme, Progressa, kojim će tvrtke, umjesto dužničkog financiranja, svoj rast financirati dioničkim kapitalom.
 
U svim tim slučajevima, upravo je Progress platforma koja može biti katalizatorom za realizaciju investicijskih planova, bilo to kroz prikupljanje novog kapitala, ili tehničko listanje dionica koje omogućava jednostavniju promjenu, odnosno transfer vlasništva.
 
Nakon analize tržišta i konceptualnog planiranja, slijedi operativna priprema projekta i identificiranje kruga savjetnika i tvrtki za prva listanja te se početak rada platforme očekuje početkom 2018. godine.
 
Progress Zagrebačke burze, prema riječima Tomislava Gračana, još je jedan projekt Burze koji će hrvatskim kompanijama pomoći da brže i lakše dođu do kapitala za razvoj i usvajanje novih tehnologija neophodnih za uspjeh u lokalnoj, regionalnoj i globalnoj tržišnoj utakmici.


 
Top 5 po prometuTop 5 najboljihTop 5 najlošijih
PODR1.210,48 409,00
VIRO859,19 74,00
RIVP810,59 40,60
ADPL460,47 185,00
HT372,78 152,00
JDOS364,00 3.640,00
ERNT318,95 1.170,00
ATGR203,98 1.190,00
ADRS2161,44 445,00
PLAG83,72 1.610,00
CROBEX
 
 
 

Pad: 3 Neutralni: 3 Rast: 9Pregled trgovine za Uređeno tržište
Kratki izvještaj za 24.5.2019
Sveukupni promet15.975.732 Kn
Redovni promet15.975.732 Kn
Dionice 5.295.732 Kn
Obveznice 10.680.000 Kn
Strukturirani 0 Kn
Blok promet0 Kn
OTC promet120.506.989 Kn

CROBEX®0,68%1.876,53
CROBEX10®0,68%1.102,14
CROBEXprime®0,90%1.073,03
CROBEXplus®-0,33%968,67
CROBEXtr®0,67%1.232,60

više